SONBAHAR'DA KARADENİZ TERAPİSİ

 Ah o sararan yapraklar  ve rengarenk  güzellikteki sonbaharın tılsımlı ayak sesleri..

Ağaçlardan dökülerek toprağa karışıp , gönlümüzün içine içine aktığı sonbaharın nefes kesen özgün güzelliği...

Efsane renklerin cümbüşlüğü eşliğinde ruhumuzun en güzel dinlence köşeleri..

Önce Yedigöller, ardından Amasra, ver elini Safranbolu,  Kastamonu..

Bu kadarla yetmez bu kadarı  içimizi açmaz  diyerek güzeller güzeli  Ordu'nun  İsveç'i aratmayacak güzellikte  ki Çambaşı  yaylası:))  işte burada cambasidoga.com

 Güzel bir yolculuk güzel bir planla başlarmış  derler , gerçekten çok güzel bir tatil yaptık hem gezdik hem dinlendik hem de salgının stresinden bir nebze olsun uzaklaşmış olduk..

Yollar uzayıp  ağaçlar kıvrılıp  büküldükçe,  yapraklar oradan oraya savruldukça, yol boyu kıvrıla kıvrıla giden küçük arabamız  bizleri varmak istediğimiz noktaya doğru hızlıca taşıdı, taşımakla da kalmadı içimizi gönlümüzü  aydınlatacak mola yerlerinde keyif yapmamıza imkan sağladı..  

Yolculuğumuzun ilk başlangıç noktası İstanbul, ve rotamızın ilk durağı yedigöller.. işte  burada yedigollermillipark.com


Amasra'ya gidebilmek için ilk önce Bolu - Mengen -Yedigöller  üzerinden  geçmeniz  gerekiyor; 
 Yedigöllerin nefis doğasında kaybolmak  bizim için heyecan verici bir deneyim oldu.

Seyahat öncesi burada kalmak isterseniz  kendinize mutlaka  bir yer ayarlayın, parkın içinde ve çevresinde  ailenizle birlikte  konaklama yapabileceğiniz bir çok alternatifi olan yerler var..   

Bizim İstanbul'dan çıkışımız biraz geç olduğu için Yedigöl'lerin  içinden  mecburen  gece yolculuğu yapmak zorunda kaldık haliyle biraz da ürperdik tabi..

Yol dönüşü ise;  harika gün ışığı eşliğinde yeniden  uğrayıp buraların tadını  çıkarmayı ihmal etmedik. 

 Etrafımızı saran puslu  dağlar ve tepeler , sarıya, kahveye , yeşile, turuncuya boyanmış koskocaman ağaçlar,  geniş vadiler, yol boyu önümüzde eğilen ağaçların  güzelliği efsaneydi..  

Sizlerin de bu güzellikleri yaşamanız için fazlasıyla resim paylaşmaya özen gösterdim. 

Temiz havanın vermiş olduğu sarhoşlukla kendimizden geçmiş vaziyette, kah etrafı seyrederek,   kah yer yer  beyaza bulanmış bulanık sisden kendimizi alamayarak yolculuğumuza devam ettik..

  Görünmeze büründüğümüz  doğada , bitkilerin büyüleci mistik havası ,  güzelliği,  nefesimizi kesmeye yetmişte  artmıştı bile.  

Gece, ışıl ışıl gökyüzü, kayan yıldız kümeleri  her şey harikaydı, inanılmaz güzellikte tadından geçilmez  bir yolculuktu...

Kah durduk uzun uzun yıldızları seyrettik, kah durduk zifiri karanlık ormanın sessizce bizimle konuşmasını dinledik. 

Işıklarla şekillenen gölgelerden,  şakayla neşeyle karışık hayaletler,  cadı avcıları yarattık:)))


Yol boyu içimizdeki çocuk hiç susmadı, neşemiz kahkalarımız şaklabanlıklarımız tüm ormanı şenletti durdu.

Yedigöllerin içinde  birbirinden güzel gölcükler yürüyüş yolları, köprüler  var.

Tam merkez kısmında cafe ve  restoran,  kamp yapmak için büyük alanlar mevcut.

 Sessizliğin sesinde yürüyüş yapanlar, konaklamaya gelenler,  göl kenarında kahve içip, kahvaltı yapıp  fotoğraf çektirenler ne ararsanız hepsi burada.

Yaz mevsiminde buraya yeniden gelmeyi ve göl kenarında kamp yapmayı çok  isterim. 

Açıkcası parkın giriş ve çıkış kısmı oldukça geniş bir alana yayılmış yaz mevsiminde kapısında uzun uzun kuyruklar oluştuğu rivayetler arasında:))

Uzun orman mesafeli parkı geçip nihayetinde Amasra'ya varabildik. 

Yol kenarında Bolu Hindiba tesislerini de  geçerken görmüş olduk , ormanın içinde sessiz kuytu bir kenarda dinlence köşesi yaratmışlar kendilerine işte burada  bolu hindibadoğa evi

AMASRA'DA BİR GÜN

Nasıl güzel bir yer Amasra  anlatamam sizlere:)))

 Büyüleyici ve şaşırtıcı güzellikte bir yer:))   hem kendinizi bu dünyadan kopmuş gibi hissediyorsunuz.

Hem de gizli bir adanın içine  saklanmış gibisiniz.

 Amasra‘ ya vardığınızda ilk görmeniz gereken yer  dünyada eşi benzeri olmayan Kuşkayası yol anıtı, yapımı  M.S. 41-54 yıllarında Pontus Valiliği’ne atanan Gaius Julius Aguila tarafından Roma Askerleri için dinlenme ve su ihtiyaçlarını gidermek amacıyla yapılmış .

Amasra'nın birçok Anadolu şehri gibi çok katmalı bir mirası var; Arkaik, Klasik, Hellenistik, Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerinden kalan  eserler merkez müzede sergileniyor.

Yemyeşil  tepeleri  ve  güzel koylarıyla, şehri sarıp sarmalayan kalesiyle  görünüşü bir timsahı andıran  tavsan adasıyla   Amasra şehrine  tepeden uzun uzun bakmaya doyamıyorsunuz .. 



Cenevizliler döneminde de kullanılan Amasra Kalesi 14. ve 15. yüzyıllarda ciddi onarımlar görmüş ayrıca unesco tarafından korunmaya alınmış. işte burada bakınız Amasra

Amasra'nın çarşısı pazarı , sahil kenarı ve nefis balıkçılarını mutlaka görmeniz lazım.

 Küçük gün ışığı ve canlı renkler  gün boyu Amasra'da  peşimizi bırakmadı, yürüyerek arşınladığımız sokaklar, çarşı pazar, güleryüzlü insanları gerçekten çok sevdim. 

Burada hayatımın sonuna kadar yaşayarak ,  yaşlanarak  her gün  balık tutmaya gidebilirim. 

Gerekirse de  küçük bahçeli ahşap veya taştan bir evde yaşayabilirim kime ne:)))

 Razıyım yani böyle halis muhlis bir yaşamın ellerine hayatımı vermeye, koynunda çılgınca sakinliğin huzurun keyfini çıkarmaya..

Amasra'yı severseniz  şu yazdığım yerleri de seveceğinizi umuyorum;  Bütün güzel plajlarını (inkumu, büyük liman plajı, güzelcehisarkoyu, amasra plajı, inkumu, çakraz plajı)  kemere köprüsü, galla pazarı, ağlayan ağaç , boztepe, tavşan adasını , lav kayaları,  ulukaya kanyonunu, göldere şelalesi ve diğer yazamadığım bütün güzelliklerini  ziyaret ederek   keyfini çıkarın derim.  

 Bana göre küçük İtalya dediğim Amasra'da harika bir yaz tatiline ne dersiniz?

Bundan sonraki yolculuk rotamız,  Safranbolu, Kastamonu, hemen ardından rahmetli  babamın mezarını ziyaret etmek amacıyla Samsun ve son olarak da Ordu çambaşı yaylasını gezmek..

Gerek Samsun, safranbolu gerekse, Kastamonu  güzergahımız bize yol boyu harika güzellikler yaşattı. 


Sonbahara hakim renkler, otantik evlerin güzelliği ,  yurdumun kış güzelliği , bir zamanlar anadolu filmi platosunu yaşattı resmen bizlere.

 Yol boyu konuşup selamlaştığımız insanlar, mola yerleri,  el açması  yediğimiz gözlemeler, kahve içmek için ansızın durup , bir şeyler almaya meylettiğimiz yerler gerçekten  hepsi de birbirinden  çok güzeldi. 

Yüksek tepeden  nefis bir manzara , günden güne değişen güneşin ve havanın rengarenk yüzü,  bizlere bu hayatta ; ne için  yaşadığımızı?  nereye gittiğimizi ? amacımızı ve insan olmanın haklı gururunu sonuna kadar yaşattı.

Yol boyu en çok görmekten etkilendiğim  yerlerden başka bir yer var ki oda  Vezirköprü, Şahinkaya kanyonu ve Safranblu da ki tarihi yörük köyü ,safranboluturizmdanisma  butikotelvezirkopru.com

Şahinkaya kanyonu,  görüp görebileceğimiz en  güzel,  en eşsiz manzaraya sahip bir yer diyebilirim. 

 Büyülenmiş gibi oluyorsunuz  kanyon'nun güzelliği ve  bakirliği karşısında, tepeden izlediğiniz   manzaraya içiniz eriyerek bakıyorsunuz. 

  Kanyon boyu tekne sefası yapmak mümkün:))  yürüme patikasından rehberle veya yanlız olarak  kanyonun en yüksek  zirvesine tırmanabilirsiniz. 

Manzarası bana  göre  kelebekler vadisini  aratmayacak güzellikte..

Yol boyu köyler ve ormanlık alanlar  da  çok güzeldi gerçekten.

Ağaçların içinde süzüle süzüle gidilen bir yol var ki;  inanılmaz keyif veriyor insana, sepetciler, pirinççiler, tütüncüler :)

Evet yanlış duymadınız  bildiğimiz halis muhlis bildiğimiz  tütün:))  evlerinin   önünde balya balya  tütün kurutan insanları izlemek fotoğraflamak sohbet etmek çok güzeldi ..

Gördüğüm bu  dünya bambaşka bir dünya gibiydi, mutluluğun vücut bulmuş hali,  alın terinin evine ekmek götürmenin  haklı kazançlı mutluluğu..

Umarım bir gün  yolunuz  buraya düşer de,   hem yürüyüş yolunda  trekking yapar hem de  tekneyle tüm kanyonu gezme fırsatı bulursunuz. 

https://nerdesinbahar.com/sahinkaya-kanyonu/ https://www.samsun.bel.tr/turizm/sahinkaya-kanyonu

Gezimizin son kalan günlerini Ordu Çambaşı yaylasında,  yakın aile akrabalarımız ve dostlarımızla birlikte  geçirdik. 

Kuzey yıldızı film ekibi ve setine de  selam verip dağların, yaylaların keyfini çıkartmış olduk.  

Önümüzde uzanan sonbahara hakim  vadilerin ,  karlarla kaplı  minik mantar evlerin  güzelliğinden ise  kendimizi alamadık. 



Bir yağıp bir duran kar yağışına,  yağmura , sisli puslu karanlık havaya , aniden güneşin kendini göstermesine hayran kalarak, karlarla  kaplı doğa ananın kucağına  kendimizi bırakıverdik. 

Etrafı kuş bakışı izleyerek defalarca mola verdiğimiz Çambaşı yaylasının tüm o güzel oksijenini içimize çekmekten geri duramadık. 

 Yayla köpeklerinin sahipleri tarafından beslenmelerini izleyerek,  hayatın ne denli güzel ne denli mucizevi olduğunu  düşünerek  ömrümüze ömür kattık:))

Köy hayatı bambaşka bir şey benim için:) çocukken tırmandığım armut ağaçları , soğuk sularından içtiğim  pınarlar , dalından kopardığım cennet hurmaları hepsinin hayatımda özel bir anlamı ve sevgisi var.


Köy yaşamında,   yağlı ekmeğin,  tereyağının , süt ve  peynirin ,  kavrulmuş turşunun ve toprakta yetişen patatesin tadına doyamazsınız.

Kuzine sobasında  pişen yemeklerin ve  odun ekmeğinin tadı çok güzeldir.  

Tüm gün mööö'leyerek size seslenen  ineklerin kuzuların  sesiyle uyumak bile ayrı bir zevktir:)))

Çocukluğumun geçtiği en güzel yerleri en güzel insanları  buruk bir üzüntüyle , arkamızda bırakarak,  son durağımız Ordu'nun incisi  Boztepe'ye çıktık.

 bakınız; https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/ordu/gezilecekyer/boztepe

Sonbahar temalı karadeniz tatilimiz  biterken , içimize  buruk bir acı yerleşip oturuverdi. 

 İnsan nerede olursa olsun çocukluk anılarından, küçüklüğünde orada yaşadığı sevdiği şeylerden kopamıyor..

Gün geliyor tekrar görme isteği doğuyor ,  içinizde bir  yerler de  özgün anılar ve duygularla vedalaşabilmek için..

  Aynı hislerle özlemle yeniden gelip,   keşfedeceğimiz rota alanlarını  aklımıza not ederek  dönüyoruz güzel İstanbul'umuza...

Gezi boyu bizlere  güzel ev sahipliği yapan tatliş akrabalarımız ,  güleryüzlü personelleriyle  öğretmen evlerimize de ayrıca buradan çok  ama çok teşekkür ediyoruz. 

 Özellikle Amasra öğretmen evin de yeniden kalmak için sabırsızlanıyorum. 

Hayat beklemez  kaldığımız yerden devam diyoruz. 

Sonbaharda Karadeniz Terapisi TÜLİN ÖZKUL 2021

YOL BOYU KONAKLAMA YAPABİLECEĞİNİZ BUTİK OTELLER VE  ADRESLERİ 

   BOLU HİNDİBA TESİSLERİ .. hindibadogaevi.com/

PAPULİ KÖY EVİ  papulikoyevi ne  isterseniz günü birlik  gidebilirsiniz,  özellikle kahvaltısı ev yapımı reçelleri  ve el yapımı  ekmekleri çok revaçta..

ABANT MASAL EVİ (YEŞİL EV)..

Masallar diyarı bir yer burası,  abantyesilev.com özellikle kar yağdığında gidebileceğiniz mis gibi şöminenin başına kurulacağınız harika bir yer.

Terasında sabah güneşinin tadına çıkarmak ta cabası:))

UĞURLU KONAKLARI ..ugurlukonaklari.com

 Konağın yıllara meydan okuyan  havası, güler yüzlü personeliyle burada kalmak   çok hoşunuza gidecek, çevresinde ki kültür turlarını da ayrıca kaçırmayın derim. novitasturizm.com 

 KALDIĞIMIZ ÖĞRETMEN EVLERİ 

ugurlukonaklari.com

 amasraogretmenevi

samsunogretmenevi


KAÇIRMAYIN;

Ordu Boztepe'ye çıkmayı

Yedigöller'de  kamp yapmayı 

Amasra'da öğretmen evinde konakmayı 

Safranbolu'da alışveris yapmayı , kanyon ve cam teras ters evi ziyaret etmeyi 

Ordu çambaşı kayak tesisinde tatil yapmayı

Kastamonu Uğurlu konaklarında  bir gece geçirmeden dönmeyin derim. 

Ayrıca karadenize özgü; Yöresel yemeklerden kara lahana çorbası , lahana dolması, mısır ekmeği, turşu kavurması yemeden dönmeyin derim. 


Yorumlar

  1. Harika bir yazı olmuş,fotolar ayrı nefisss

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir yazı olmuş. Gitmiş kadar oldum. Amasra- Safranbolu turu yapmıştım yıllar önce. Tekrar gidesim geldi.:)

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkür ederim. Yeniden gitmeyi Giresun ve Rize yaylalarını detaylı gezmeyi çok istiyorum. Özellikle Biruni yaylası yakın kadrajımda:)) Sevgiler çok öpüyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

AVŞA ADASI & ERDEK & KİRAZLI MANASTIRI KEŞİFTEYİZ

YENİ YIL GAZELLEMESİ

ISLAND OF MARMARA

METAMORFOZ GÖKÇEADAM

KAMP VE DOĞA YÜRÜYÜŞÜNDE ARA ÖĞÜN / SMOOTHİE ÇEŞİTLERİ

Frida Kahlo'nun Renkli Dünyasında Olmak.