EGE MUTFAĞI / MEZE AŞKI



Gün batımına karşı şahane ötesi kurulmuş bir masa , envaii çeşit güzel yemekler  ve mezeler, radyodan gelen hafif bir Türk sanat müziği,  geçmişle geleceğin arasında arafta asılı kalan güzel anılar..

 Güzel bir akşam yemeğine  eşlik eden şeyler;  Ana yemek öncesi özenle serpiştirilmiş sıcak ve   soğuk  zeytinyağlı  meze tayfası derim. 

Böylesine özenle hazırlanılmış güzel bir masada, yiyeceklerin   güzelliği kadar mekanın havadarlığı ve güzelliği, karşınızda oturan insanın da muhabbeti önemli.. 


Yakın arkadaşlarımızla  birlikte,  harika koylarda harika renklerde güneşi  batırmış,  eski musiki  şarkıları söylemiş,   pırıl pırıl masmavi  denizlerde  yüzmüş,  güneşi tenimizde fazlasıyla hissederek, en alasından ahtapot salatasını deniz börülcesini  hüpletmişiz..

Bizim mutfak pek karıştı dostlar, zeytinyağı akışa geçip dökülürken, limon göz yaşlarını sarı sarı akıtırken, mavi yeşil renkler  şaha kalkmışken, balıklar  masamızda kuzu gibi  yan gelip yatarken  yazıyorum bu satırları sizlere..

Yazmasam olmazdı çünkü bu bayağı bildiğiniz zeytinyağlı  meze havasında bir şeyler..

Farklılığın seçiciliğin akıl  yormanın delilik olduğu bu dönemde,  Erasmus'a övgü yağdırarak son veriyorum mutfaktaki meze aşkıma..

Afiyetler olsun efenim:))


DİKİLİ 2021 YAZ 


HAYDARİ

Malzeme;

3 Çay bardağı yoğurt(süzme yoğurt)
Yarım demet dereotu
2-3 diş sarımsak
3 Yemek kaşığı zeytinyağı 
Tuz, nane, pul biber

Bunların hepsini karıştırıyoruz ve haydarimiz hazır..

MUHAMMARA

Domates ve biber salçasını karıştırıyoruz. 
 Hafif ıslak ekmek içini ufalayarak içine katıyoruz. 
 Köz biberleri de ince ince kesip ilave ediyoruz.
 Cevizi toz haline getirip içine katıyoruz.
 Sarımsağı da ince  kıyıp  ekliyoruz.  Tuzunu, karabiberini  ve kimyonunu koyuyoruz.
 En son zeytinyağını  da koyup, karıştırarak servis ediyoruz. 

BABAGANNUŞ 

Biber ve patlıcanları közleyin, kabuklarını soyun ve döverek ezin. Soğanı minik minik doğrayıp az sıvı yağ koyduğunuz tavada kavurun..
 Biber salçası ve baharatları ekleyin. Soğan ve ezilmiş patlıcanları, ince ince doğranmış domatesleri ve maydanozları  derince bir kapta karıştırın.
 Üzerine limon suyu, zeytinyağı, tuz ve dövülmüş sarımsakları ekleyin, karıştırın..

  
HUMUS (ORTA DOĞU MUTFAĞI) 

2 Su bardağı süzülmüş nohut, 1 çay bardağı  tahin, 2 adet limonun suyu, 1 çay  kaşığı tuz, 3 diş  sarımsak,biraz zeytinyağı, pulbiber,  1/2 çay kaşığı kimyonu rondodan geçiriyoruz.
 Bir servis tabağına aktardıktan sonra üzerine sıvı yağ, kırmızı biber, sumak serpiyoruz. 

NURANİYE

Taze soğanı kavuruyoruz ardından da suyunu aldığımız rendelediğimiz kabakları (3-4 tane) ekleyip birlikte kavuruyoruz.
 Biraz kavurup yıkanmış pirinci, toz kırmızı biberi, tuzu, karabiberi de ekliyoruz.
 Sıcak su ekleyip pirinç pişene kadar pişiriyoruz.
 Hemen pişmeden önce dere otunu da ekliyoruz.
 Soğuduktan sonra cevizli sarımsaklı yoğurdu ekliyoruz. 
İlave 1 adet havuç eklenebilir.

KEREVİZ SALATASI

Biraz haslayıp rendelediğimiz kerevizi  yeşil elmayla  karıştırıyoruz.
 Ayrı bir kapta  yoğurt mayonez sarmısak sos yapıyoruz. 

İkisini birleştirip üzerine ilave dereotu ceviz katıp servise hazır hale getiriyoruz. 

Hem sağlıklı vitaminli, hem de kış aylarında yemeklerinizin yanına enfes bir salata  lezzeti..  

BİBERLİ YOĞURT SALATASI

Közlenmiş kırmızı biberi ince ince kesip, sarımsaklı yoğurtla karıştırıyoruz. 
Bunun bir de yoğurt eklenmeden yapılan tarifi de biberleri  közledikten sonra, iri iri doğrayıp bol zeytinyağı üzerini geçecek kadar ve sarmısak limon tuz ilave ederek bir tutam dereotuyla süsleyebiliriz.  

HATAY EKŞİLEME

Patlıcanlar közlendikten sonra kabuğunu soyup püre haline getiriyoruz. 
İnce doğranmış soğanı ve biberi elle öldürüyoruz. 
 Bunları karıştırdıktan sonra üzerine küp küp doğranmış domates, maydanoz, nar ekşisi ve zeytinyağı ilave ediyoruz. 

PİYAZ

Kuru fasulyeler bir gece önceden bekletilir.
 Bekletilen fasulyeler düdüklü tencere de 35-40 dk haşlanır.
 Soğanlar tuzlanır elle ovularak öldürülür.
 Biraz sirke konur.
 Soğanlar ile fasulyeler iyice karıştırılır.
 Maydanozlar da kıyılarak eklenir. Servis kabına alınır.
 Üzerine zeytinyağı gezdirilir.
 Tabak kenarlarına ve piyazın üzerine , dilimlenmiş domates ve haşlanmış yumurtayla servis edilir.

Ayrıca nar ekşisi ve sumak ile lezzetini artırabilirsiniz.   

ŞAKŞUKA

Patlıcanları ve patatesleri  küp küp doğrayıp kızgın yağda kızartıyoruz.
 Sosu için de ince ince kesilmiş soğan ve biberi, küp küp  kesilmiş domatesleri salça ve baharatlarla birlikte kavuruyoruz.
 Üzerine döküyoruz.

YALANCI ÇERKES TAVUĞU

Tavuk göğsü haşlandıktan sonra ince ince didikliyoruz.
 Ekmek içi, ceviz ve sarımsağı rondodan geçirip püre haline getiriyoruz.
süzme  yoğurdu da katıyoruz. 
Zeytinyağı ve pul biber kızdırılıp üzerine eklenebilir. 

TAHİNLİ FAVA

Bir gece önceden ısladığınız  kuru iç baklayı 2-3 dk kaynatıp suyunu süzüyoruz.
 Daha sonra baklayı, soğanı, ince kıyılmış dereotunu , tuzu ve şekeri bir tencereye koyup baklalar iyice yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
 Suyunu çektikten sonra blendırdan geçiriyoruz. 
Tahin, limon suyu ve zeytinyağını karıştırıp malzemeye ilave ediyoruz. Soğuduktan sonra servis tabağına alarak üzerini dereotu ve limon ile süsleyebilirsiniz. 

SEMİZOTU SALATASI

Malzemeler;
1 Demet doğranmış semizotu
2 Dal kıyılmış taze soğan
1 Diş dövülmüş sarımsak
1 Tatlı kaşığı hardal
1/2 Su bardağı haşlanmış kırmızı kinoa
Yeteri kadar tuz
1/2 süzme yoğurt
1 Tatlı kaşığı zeytinyağı
Limon
Pul biber

Malzemelerin hepsini bir karıştırma kasesinde harmanlayın. 
Servis tabağına yayıp servis edin. 
Arzu ederseniz üzerine ceviz veya kıyılmış  tuzsuz badem ilave edebilirsiniz. 

CEVİZLİ TARATOR

2 Dilim ekmek içi
Yarım su bardağı ceviz içi 
2 Diş sarımsak
1 Tatlı kaşığı sirke
1 Çay bardağı zeytinyağı 
Tuz

Ceviz içini havanda ezin. Ekmek içlerini ıslatıp suyunu iyice sıkın. Sarımsakları soyup kıyın. 
Ekmek içi ve sarımsağı cevize ilave edin.
 Karışımı havana alıp dövün.
Sirke ve yağı damla damla ekleyip dövmeye devam edin. 
Tuzla tadlandırıp servis edin. 


YOĞURTLU ISPANAK SALATASI 

Ispanakları temizleyip bol suda yıkayın.
İnce şeritler halinde doğrayın ve tuzlu kaynar suda bekletip süzün. 
Salata kasesine alın. 
Sarımsakları soyup ezin.
 Yoğurdu çırpın.
Tuz ve sarımsağı ilave edip karıştırın. 
Hazırladığınız yoğurtlu sosu ıspanağın üzerine döküp harmanlayın.
Sıvıyağı tavada kızdırıp kırmızı tozbiberi ilave edin ve yoğurdun üzerine gezdirin. 
5 dakika dinlendirip servis yapın.

AHTAPOT SALATASI

Ahtapotu bol suyla yıkadıktan sonra süzün. 
Düdüklü tencereye alıp üzerini sirkeyi ilave edin.
 20 dk pişirin. 

Tencereden çıkarıp soğumaya bıraktığınız ahtapotun üzerindeki kırmızıya dönüşmüş deri ve vantuzları musluk altında parmaklarınızla sıyırarak temizleyin. Ahtapotun kafa ve kollarını 1-2 cm uzunluğunda dilimler halinde  kesip bir salata tabağına dizin. 
Taze soğanı temizleyip doğrayın. Sivribiberleri temizleyip  yarım santim uzunluğunda kesin.
 Maydonuzu yıkayın. 
Yapraklarını ayırıp kıyın. 
Domatesi soyup küp şeklinde doğrayın.
Hazırladığınız bütün sebze ile otları kapari, zeytinyağı limon suyu tuz ve ahtapot ile bir kapta harmöanlayın. Maydonoz serpip servis yapın.

DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI-1

Deniz börülcesini  5-6 dakika haşlayın.  Ekmek içi Sarımsak 1 domates ve limonu karıştırıp tarator hazırlayın.
 Tarator ve deniz börülcesini bir kaseye alıp karıştırın.
 Zeytinyağı ve limonla sos hazırlayıp üzerine gezdirin.
 Somonu iri parçalar halinde kesip mısır ununa bulayın ve zeytinyağında kızartın. 
Sulandırılmış şarap sirkesinde 15 dk. bekletip salatanın üzerine alın ve servis yapın. 

DENİZ BÖRÜLCE -2 

Pazardan taze citir citir aldiginiz;))) börülceleri once bir guzel hasliyorsunuz..
Baliklari kilciktan ayirir gibi haslanan borulceleri dallarindan siyirip kilcigini birakiyorsunuz..
Yumusacik borulcenize mis gibi zeytinyagi bol limon , 1 adet domates, bayat ekmek parcalari ve sarmisakta ilave edip servis ediyorsunuz... .
.
Bana kalsa yogurtta yakisir derim yanina;))) Hatta biraz izmir tulum peyniri ve kiyilmis cevizde..


EBEGÜMECİ SALATASI 

Ebegümecinin yapraklarını kıyın.
 Kırmızı soğanı kıyın.
 Ebegümeci ve soğanı süzgece alın.
 Tuz serpin.
 İnce akan musluk suyu altında ovun. Malzemeyi salata kasesine alın. 
Üzerine zeytinyağı sirke ve yarım ekşi portakal suyu gezdirin. 
Dilediğiniz peynirle süsleyin. 

ARAPSAÇLI ENGİNAR

Enginarı temizleyip dörde kesin.
 Taze soğanı kıyın ve zeytinyağında hafif soteleyin.
 Enginarı tencereye alıp üzerine çıkmayacak şekilde su ilave edin. 
Limon suyunu ekleyip pişirin. 
Enginarlar iyice pişince ocağın altını kısın.
 Kaynaması gidince enginarın oranına göre 2-3 yumurta sarısını çırpın.
 Bir kahve fincanı suyla sulandırıp yemeğe ilave edin.
 Yıkanmış ve kıyılmış arapsaçını ekleyip tencereyi ocaktan alın. 

RADİKA SALATASI 

Radikayı tuzlu suda haşlayın.
 Kevgirle salata kasesine alın.
 Lor peyniri, 1 küp doğranmış domatesi ilave edin.
 Zeytinyağı limon ve yarım ekşi portakal  ya da mandalina suyu ile hazırladığınız sosu gezdirerek dökün. 

 TAVUK CİĞERİ 

500 gram tavuk ciğeri
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • kekik
  • karabiber
  • kimyon
  • tuz
  • 1 adet büyük kuru soğan
  • 3-4 sap maydanoz 

  • YAPILIŞI

  • Tavuk ciğerlerinin beyaz görülen kısımları kesilerek atılır ve doğranır.
  • Güzelce yıkanan ciğerler tencereye koyulur ve kısık ateşte kapağı kapalı halde pişirilir.
  •  ( yıkanan ciğerlerin üzerindeki su yeterli, kendi de su salacaktır )
  • Suyunu çektiğinde yağ ilave edilir.
  • Yağ ile kızarmaya başlayan ciğerlere tercihe göre tuz, karabiber, kekik ve kimyonu ilave edilir.
  • Kuru soğanlar piyazlık doğranır ve elle ovulur. 
  • (içine sumak maydonoz soğan konulur ciğerlerin yanında sunum tabağına alınır..
ÇİN PİLAVI

1 Su bardağı pirinc
Orta boy 1 veya 1 adet patates 
1 Avuç haşlanmış bezelye
1 Demet dereotu
Küçük kase doğranmış kornişon turşu
1 Konserve mısır
1 Limon
1 Çay bardağı yarısı zeytinyağı

YAPILIŞI

Pirinci klasik usulde pişiriyoruz. 
Bir tık diri kalmasına özen gösterelim. 
Hazırladığımız garnitürleri büyük bir kap içinde soğuyarak dinlendirilmiş  pilava karıştıralım..
Mısır ve yeşillikleri ilave edelim. 
Bol zeytinyağı limon ilave ederek tüm malzemeyi servise hazır hale getirelim. 
Et ve tavuk yanına çok yakışacaktır. 
Pirinç pilavını ayrıca haşlanmış tavuk suyuyla pişirebilirsiniz. 
Haşlanmış tavuğuda içine katabilirsiniz. 

BULGUR SALATASI

1 Bardaklık pilavlık bulgur
1 Kase kornişon turşu
1 Yeşil soğan
1 dereotu
Yarım limon

YAPILIŞI

Tüm malzemeyi pişen bulgura ilave ediyoruz. 
Pilavın soğuk olmasına özen gösterelim.

Dilerseniz çin pilavında ki gibi haşlanmış tavuk da ilave edebilirsiniz.

ALİ NAZİK 

2 Tane bostan patlıcanı
Büyük bir kase süzme yoğurt 
2-3 Diş sarmısak
150 gr. Kıyma(Evde doğranmış minik minik doğranmış kuşbası et de olabilir)
Pulbiber
Karabiber 
Zeytinyağı

YAPILIŞI

Patlıcanları közleyip eziyoruz. 
Soğuduktan sonra süzme yoğurt ve sarmısağı katıyoruz. 
Kıymayı veya eti ayrı bir yerde zeytinyağıyla pişiriyoruz. 
Sulu olmasın..
Pulbiber karabiber koyup altını kapatıyoruz. 

Biraz ılıdıktan sonra yoğurtlu sosun ortasına döküyoruz.  

MOR LAHANA (HEM MEZE HEM TURŞU) 

1 Kilo mor lahana
5,6 diş sarmısak
1 Bardak zeytinyağı
1 Limon
Sirke

Mor lahanayı salata yapar gibi ince ince doğruyoruz.    
Zeytinyağı, limon, sarmısak , sirke  ve tuzu ilave ediyoruz. 
Dolapta  yarım saat bekletiyoruz. 
İyice karıştırıp harmanladıktan sonra kavanozlara koyuyoruz. 
Bu şekilde 8,9 ay saklayabiliriz. 
Kapağını kapatmadan önce biraz zeytinyağı gezdirebilirsiniz. 
Meze olarak veya salatalara katarak kullanabilirsiniz. 
Sade olarak da sofraya konulabilir.  

MERCİMEK KÖFTESİ

1 Bardak kırmızı mercimek
Yarım bardak dan biraz fazla  ince kısırlık bulgur
1 er kaşık biber ve domates salçası dolu dolu
Kimyon, karabiber tuz kuru nane
1 Su bardağı zeytinyağı
5,6 Diş sarmısak
1 Baş büyük kuru soğan
Yarım demet maydonoz
1 Demet yeşil soğan

Çorba yapar gibi az suyla mercimeğin üzerini geçecek kadar su koyarak mercimeği pişiriyoruz.

İçine ilave ince bulgura koyup kapağını kapatıyoruz. 

Bulgur iyice şişene kadar bekletiyoruz. 

Ayrı bir yerde zeytinyağı kuru soğan ve sarmısağı kavuruyoruz. 

İçine salça ve baharı ekliyoruz. 

Altını kapatıyoruz. 

Hazırladığımız 2 ayrı malzemeyi bir tencerede yoğuruyotuz. 

Ilık hale gelen malzeme içine ilave yeşillikleri katarak  avucumuza alarak sıktığımız mercimekleri servise hazır hale getiriyoruz. 

HAVUÇ SALATASI

  1. Havuçlar rendelenir.
  2. Tavaya yağ konur.
  3. Havuçlar eklenir.
  4. Havuçların diriliği gidene kadar yağda 3-5 dk karıştırılarak pişirilir.
  5. Sarımsaklar ezilir.
  6. Havuçlar soğuyunca yoğurt, sarımsak ve tuzu eklenir, iyice karıştırılır.
  7. Dolapta yarım saat kadar bekletilip servis edilir. 

KISIR

  • 2 su bardağıince bulgur
  • 1,5 su bardağısıcak su
  • 2 yemek kaşığı biber ve domates salçası
  • 1 çay bardağızeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığıtuz
  • 1 tatlı kaşığıpul biber
  • 2 adetlimon suyu
  • 1/2 çay bardağınar ekşisi
  • 6 daltaze soğan
  • 1/2 demetmaydanoz
  • 1/2 demettaze nane
  • Kimyon, karabiber, pulbiber köri
  • 4, 5 dal kıvırcık
Ayrı bir kapta bulguru kaynar suyla ıslatalım şişen malzeme içine soğumadan baharatları ve salçaları ilave edelim karıştıralım. 

Bu şekilde bulgurun biraz soğumasını  bekleyelim. 

Son aşamada geriye kalan tüm malzemeleri kısıra ilave edip sunuma hazırlayalım.

PATATESLİ MANTAR

1 Paket mantar
2 Orta boy patates
2 Kırmızı ve yeşil biber
Yarım bağ maydonoz
2 diş sarmısak

Mantarları ikiye bölüp pişirelim. 

Biberleri kalın kalın doğrayarak kavuralım.
Diri kalan biberlerin altını kapatalım. 

Ayrı bir yerde küp küp doğradığımız patatesleri kızartalım. 

Suyunu çeken mantara patates sarmısak ve maydonozu ekleyip kapatalım. 

Üzerine pulbiberkarabiber ekleyerek servis yapalım.  

Yorumlar

  1. çok güzel bir yazı. tarifler için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. çok güzel bir yazı. tarifler için teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

AVŞA ADASI & ERDEK & KİRAZLI MANASTIRI KEŞİFTEYİZ

YENİ YIL GAZELLEMESİ

ISLAND OF MARMARA

KAKAVA'DA BAHAR RİTÜELİ

KAMP VE DOĞA YÜRÜYÜŞÜNDE ARA ÖĞÜN / SMOOTHİE ÇEŞİTLERİ

METAMORFOZ GÖKÇEADAM