EGE MUTFAĞI / MEZE AŞKI
Gün batımına karşı şahane ötesi kurulmuş bir masa , envaii çeşit güzel yemekler ve mezeler, radyodan gelen hafif bir Türk sanat müziği, geçmişle geleceğin arasında arafta asılı kalan güzel anılar..
Güzel bir akşam yemeğine eşlik eden şeyler; Ana yemek öncesi özenle serpiştirilmiş sıcak ve soğuk zeytinyağlı meze tayfası derim.
Böylesine özenle hazırlanılmış güzel bir masada, yiyeceklerin güzelliği kadar mekanın havadarlığı ve güzelliği, karşınızda oturan insanın da muhabbeti önemli..
Güzel bir akşam yemeğine eşlik eden şeyler; Ana yemek öncesi özenle serpiştirilmiş sıcak ve soğuk zeytinyağlı meze tayfası derim.
Böylesine özenle hazırlanılmış güzel bir masada, yiyeceklerin güzelliği kadar mekanın havadarlığı ve güzelliği, karşınızda oturan insanın da muhabbeti önemli..
Yakın arkadaşlarımızla birlikte, harika koylarda harika renklerde güneşi batırmış, eski musiki şarkıları söylemiş, pırıl pırıl masmavi denizlerde yüzmüş, güneşi tenimizde fazlasıyla hissederek, en alasından ahtapot salatasını deniz börülcesini hüpletmişiz..
Bizim mutfak pek karıştı dostlar, zeytinyağı akışa geçip dökülürken, limon göz yaşlarını sarı sarı akıtırken, mavi yeşil renkler şaha kalkmışken, balıklar masamızda kuzu gibi yan gelip yatarken yazıyorum bu satırları sizlere..
Yazmasam olmazdı çünkü bu bayağı bildiğiniz zeytinyağlı meze havasında bir şeyler..
Farklılığın seçiciliğin akıl yormanın delilik olduğu bu dönemde, Erasmus'a övgü yağdırarak son veriyorum mutfaktaki meze aşkıma..
Afiyetler olsun efenim:))
DİKİLİ 2021 YAZ
HAYDARİ
HAYDARİ
Malzeme;
3 Çay bardağı yoğurt(süzme yoğurt)
Yarım demet dereotu
2-3 diş sarımsak
3 Yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, nane, pul biber
Bunların hepsini karıştırıyoruz ve haydarimiz hazır..
MUHAMMARA
Domates ve biber salçasını karıştırıyoruz.
Hafif ıslak ekmek içini ufalayarak içine katıyoruz.
Köz biberleri de ince ince kesip ilave ediyoruz.
Cevizi toz haline getirip içine katıyoruz.
Sarımsağı da ince kıyıp ekliyoruz. Tuzunu, karabiberini ve kimyonunu koyuyoruz.
En son zeytinyağını da koyup, karıştırarak servis ediyoruz.
Hafif ıslak ekmek içini ufalayarak içine katıyoruz.
Köz biberleri de ince ince kesip ilave ediyoruz.
Cevizi toz haline getirip içine katıyoruz.
Sarımsağı da ince kıyıp ekliyoruz. Tuzunu, karabiberini ve kimyonunu koyuyoruz.
En son zeytinyağını da koyup, karıştırarak servis ediyoruz.
BABAGANNUŞ
Biber ve patlıcanları közleyin, kabuklarını soyun ve döverek ezin. Soğanı minik minik doğrayıp az sıvı yağ koyduğunuz tavada kavurun..
Biber salçası ve baharatları ekleyin. Soğan ve ezilmiş patlıcanları, ince ince doğranmış domatesleri ve maydanozları derince bir kapta karıştırın.
Üzerine limon suyu, zeytinyağı, tuz ve dövülmüş sarımsakları ekleyin, karıştırın..
Biber salçası ve baharatları ekleyin. Soğan ve ezilmiş patlıcanları, ince ince doğranmış domatesleri ve maydanozları derince bir kapta karıştırın.
Üzerine limon suyu, zeytinyağı, tuz ve dövülmüş sarımsakları ekleyin, karıştırın..
HUMUS (ORTA DOĞU MUTFAĞI)
2 Su bardağı süzülmüş nohut, 1 çay bardağı tahin, 2 adet limonun suyu, 1 çay kaşığı tuz, 3 diş sarımsak,biraz zeytinyağı, pulbiber, 1/2 çay kaşığı kimyonu rondodan geçiriyoruz.
Bir servis tabağına aktardıktan sonra üzerine sıvı yağ, kırmızı biber, sumak serpiyoruz.
NURANİYE
Taze soğanı kavuruyoruz ardından da suyunu aldığımız rendelediğimiz kabakları (3-4 tane) ekleyip birlikte kavuruyoruz.
Biraz kavurup yıkanmış pirinci, toz kırmızı biberi, tuzu, karabiberi de ekliyoruz.
Sıcak su ekleyip pirinç pişene kadar pişiriyoruz.
Hemen pişmeden önce dere otunu da ekliyoruz.
Soğuduktan sonra cevizli sarımsaklı yoğurdu ekliyoruz.
İlave 1 adet havuç eklenebilir.
Biraz kavurup yıkanmış pirinci, toz kırmızı biberi, tuzu, karabiberi de ekliyoruz.
Sıcak su ekleyip pirinç pişene kadar pişiriyoruz.
Hemen pişmeden önce dere otunu da ekliyoruz.
Soğuduktan sonra cevizli sarımsaklı yoğurdu ekliyoruz.
İlave 1 adet havuç eklenebilir.
KEREVİZ SALATASI
Biraz haslayıp rendelediğimiz kerevizi yeşil elmayla karıştırıyoruz.
Ayrı bir kapta yoğurt mayonez sarmısak sos yapıyoruz.
Biraz haslayıp rendelediğimiz kerevizi yeşil elmayla karıştırıyoruz.
Ayrı bir kapta yoğurt mayonez sarmısak sos yapıyoruz.
İkisini birleştirip üzerine ilave dereotu ceviz katıp servise hazır hale getiriyoruz.
Hem sağlıklı vitaminli, hem de kış aylarında yemeklerinizin yanına enfes bir salata lezzeti..
BİBERLİ YOĞURT SALATASI
Közlenmiş kırmızı biberi ince ince kesip, sarımsaklı yoğurtla karıştırıyoruz.
Bunun bir de yoğurt eklenmeden yapılan tarifi de biberleri közledikten sonra, iri iri doğrayıp bol zeytinyağı üzerini geçecek kadar ve sarmısak limon tuz ilave ederek bir tutam dereotuyla süsleyebiliriz.
Bunun bir de yoğurt eklenmeden yapılan tarifi de biberleri közledikten sonra, iri iri doğrayıp bol zeytinyağı üzerini geçecek kadar ve sarmısak limon tuz ilave ederek bir tutam dereotuyla süsleyebiliriz.
HATAY EKŞİLEME
Patlıcanlar közlendikten sonra kabuğunu soyup püre haline getiriyoruz.
İnce doğranmış soğanı ve biberi elle öldürüyoruz.
Bunları karıştırdıktan sonra üzerine küp küp doğranmış domates, maydanoz, nar ekşisi ve zeytinyağı ilave ediyoruz.
PİYAZ
Kuru fasulyeler bir gece önceden bekletilir.
Bekletilen fasulyeler düdüklü tencere de 35-40 dk haşlanır.
Soğanlar tuzlanır elle ovularak öldürülür.
Biraz sirke konur.
Soğanlar ile fasulyeler iyice karıştırılır.
Maydanozlar da kıyılarak eklenir. Servis kabına alınır.
Üzerine zeytinyağı gezdirilir.
Tabak kenarlarına ve piyazın üzerine , dilimlenmiş domates ve haşlanmış yumurtayla servis edilir.
Ayrıca nar ekşisi ve sumak ile lezzetini artırabilirsiniz.
ŞAKŞUKA
Patlıcanları ve patatesleri küp küp doğrayıp kızgın yağda kızartıyoruz.
Sosu için de ince ince kesilmiş soğan ve biberi, küp küp kesilmiş domatesleri salça ve baharatlarla birlikte kavuruyoruz.
Üzerine döküyoruz.
YALANCI ÇERKES TAVUĞU
Tavuk göğsü haşlandıktan sonra ince ince didikliyoruz.
Ekmek içi, ceviz ve sarımsağı rondodan geçirip püre haline getiriyoruz.
süzme yoğurdu da katıyoruz.
Zeytinyağı ve pul biber kızdırılıp üzerine eklenebilir.
TAHİNLİ FAVA
Bir gece önceden ısladığınız kuru iç baklayı 2-3 dk kaynatıp suyunu süzüyoruz.
Daha sonra baklayı, soğanı, ince kıyılmış dereotunu , tuzu ve şekeri bir tencereye koyup baklalar iyice yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
Suyunu çektikten sonra blendırdan geçiriyoruz.
Tahin, limon suyu ve zeytinyağını karıştırıp malzemeye ilave ediyoruz. Soğuduktan sonra servis tabağına alarak üzerini dereotu ve limon ile süsleyebilirsiniz.
SEMİZOTU SALATASI
Malzemeler;
1 Demet doğranmış semizotu
2 Dal kıyılmış taze soğan
1 Diş dövülmüş sarımsak
1 Tatlı kaşığı hardal
1/2 Su bardağı haşlanmış kırmızı kinoa
Yeteri kadar tuz
1/2 süzme yoğurt
1 Tatlı kaşığı zeytinyağı
Limon
Pul biber
Malzemelerin hepsini bir karıştırma kasesinde harmanlayın.
Servis tabağına yayıp servis edin.
Arzu ederseniz üzerine ceviz veya kıyılmış tuzsuz badem ilave edebilirsiniz.
CEVİZLİ TARATOR
2 Dilim ekmek içi
Yarım su bardağı ceviz içi
2 Diş sarımsak
1 Tatlı kaşığı sirke
1 Çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Ceviz içini havanda ezin. Ekmek içlerini ıslatıp suyunu iyice sıkın. Sarımsakları soyup kıyın.
Ekmek içi ve sarımsağı cevize ilave edin.
Karışımı havana alıp dövün.
Sirke ve yağı damla damla ekleyip dövmeye devam edin.
Tuzla tadlandırıp servis edin.
YOĞURTLU ISPANAK SALATASI
Ispanakları temizleyip bol suda yıkayın.
İnce şeritler halinde doğrayın ve tuzlu kaynar suda bekletip süzün.
Salata kasesine alın.
Sarımsakları soyup ezin.
Yoğurdu çırpın.
Tuz ve sarımsağı ilave edip karıştırın.
Hazırladığınız yoğurtlu sosu ıspanağın üzerine döküp harmanlayın.
Sıvıyağı tavada kızdırıp kırmızı tozbiberi ilave edin ve yoğurdun üzerine gezdirin.
5 dakika dinlendirip servis yapın.
AHTAPOT SALATASI
Ahtapotu bol suyla yıkadıktan sonra süzün.
Düdüklü tencereye alıp üzerini sirkeyi ilave edin.
20 dk pişirin.
Tencereden çıkarıp soğumaya bıraktığınız ahtapotun üzerindeki kırmızıya dönüşmüş deri ve vantuzları musluk altında parmaklarınızla sıyırarak temizleyin. Ahtapotun kafa ve kollarını 1-2 cm uzunluğunda dilimler halinde kesip bir salata tabağına dizin.
Taze soğanı temizleyip doğrayın. Sivribiberleri temizleyip yarım santim uzunluğunda kesin.
Maydonuzu yıkayın.
Yapraklarını ayırıp kıyın.
Domatesi soyup küp şeklinde doğrayın.
Hazırladığınız bütün sebze ile otları kapari, zeytinyağı limon suyu tuz ve ahtapot ile bir kapta harmöanlayın. Maydonoz serpip servis yapın.
DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI-1
Deniz börülcesini 5-6 dakika haşlayın. Ekmek içi Sarımsak 1 domates ve limonu karıştırıp tarator hazırlayın.
Tarator ve deniz börülcesini bir kaseye alıp karıştırın.
Zeytinyağı ve limonla sos hazırlayıp üzerine gezdirin.
Somonu iri parçalar halinde kesip mısır ununa bulayın ve zeytinyağında kızartın.
Sulandırılmış şarap sirkesinde 15 dk. bekletip salatanın üzerine alın ve servis yapın.
DENİZ BÖRÜLCE -2
Pazardan taze citir citir aldiginiz;))) börülceleri once bir guzel hasliyorsunuz..
Baliklari kilciktan ayirir gibi haslanan borulceleri dallarindan siyirip kilcigini birakiyorsunuz..
Yumusacik borulcenize mis gibi zeytinyagi bol limon , 1 adet domates, bayat ekmek parcalari ve sarmisakta ilave edip servis ediyorsunuz... .
.
Bana kalsa yogurtta yakisir derim yanina;))) Hatta biraz izmir tulum peyniri ve kiyilmis cevizde..
EBEGÜMECİ SALATASI
Ebegümecinin yapraklarını kıyın.
Kırmızı soğanı kıyın.
Ebegümeci ve soğanı süzgece alın.
Tuz serpin.
İnce akan musluk suyu altında ovun. Malzemeyi salata kasesine alın.
Üzerine zeytinyağı sirke ve yarım ekşi portakal suyu gezdirin.
Dilediğiniz peynirle süsleyin.
ARAPSAÇLI ENGİNAR
Enginarı temizleyip dörde kesin.
Taze soğanı kıyın ve zeytinyağında hafif soteleyin.
Enginarı tencereye alıp üzerine çıkmayacak şekilde su ilave edin.
Limon suyunu ekleyip pişirin.
Enginarlar iyice pişince ocağın altını kısın.
Kaynaması gidince enginarın oranına göre 2-3 yumurta sarısını çırpın.
Bir kahve fincanı suyla sulandırıp yemeğe ilave edin.
Yıkanmış ve kıyılmış arapsaçını ekleyip tencereyi ocaktan alın.
RADİKA SALATASI
Radikayı tuzlu suda haşlayın.
Kevgirle salata kasesine alın.
Lor peyniri, 1 küp doğranmış domatesi ilave edin.
Zeytinyağı limon ve yarım ekşi portakal ya da mandalina suyu ile hazırladığınız sosu gezdirerek dökün.
İnce doğranmış soğanı ve biberi elle öldürüyoruz.
Bunları karıştırdıktan sonra üzerine küp küp doğranmış domates, maydanoz, nar ekşisi ve zeytinyağı ilave ediyoruz.
PİYAZ
Kuru fasulyeler bir gece önceden bekletilir.
Bekletilen fasulyeler düdüklü tencere de 35-40 dk haşlanır.
Soğanlar tuzlanır elle ovularak öldürülür.
Biraz sirke konur.
Soğanlar ile fasulyeler iyice karıştırılır.
Maydanozlar da kıyılarak eklenir. Servis kabına alınır.
Üzerine zeytinyağı gezdirilir.
Tabak kenarlarına ve piyazın üzerine , dilimlenmiş domates ve haşlanmış yumurtayla servis edilir.
Ayrıca nar ekşisi ve sumak ile lezzetini artırabilirsiniz.
ŞAKŞUKA
Patlıcanları ve patatesleri küp küp doğrayıp kızgın yağda kızartıyoruz.
Sosu için de ince ince kesilmiş soğan ve biberi, küp küp kesilmiş domatesleri salça ve baharatlarla birlikte kavuruyoruz.
Üzerine döküyoruz.
YALANCI ÇERKES TAVUĞU
Tavuk göğsü haşlandıktan sonra ince ince didikliyoruz.
Ekmek içi, ceviz ve sarımsağı rondodan geçirip püre haline getiriyoruz.
süzme yoğurdu da katıyoruz.
Zeytinyağı ve pul biber kızdırılıp üzerine eklenebilir.
TAHİNLİ FAVA
Bir gece önceden ısladığınız kuru iç baklayı 2-3 dk kaynatıp suyunu süzüyoruz.
Daha sonra baklayı, soğanı, ince kıyılmış dereotunu , tuzu ve şekeri bir tencereye koyup baklalar iyice yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
Suyunu çektikten sonra blendırdan geçiriyoruz.
Tahin, limon suyu ve zeytinyağını karıştırıp malzemeye ilave ediyoruz. Soğuduktan sonra servis tabağına alarak üzerini dereotu ve limon ile süsleyebilirsiniz.
SEMİZOTU SALATASI
Malzemeler;
1 Demet doğranmış semizotu
2 Dal kıyılmış taze soğan
1 Diş dövülmüş sarımsak
1 Tatlı kaşığı hardal
1/2 Su bardağı haşlanmış kırmızı kinoa
Yeteri kadar tuz
1/2 süzme yoğurt
1 Tatlı kaşığı zeytinyağı
Limon
Pul biber
Malzemelerin hepsini bir karıştırma kasesinde harmanlayın.
Servis tabağına yayıp servis edin.
Arzu ederseniz üzerine ceviz veya kıyılmış tuzsuz badem ilave edebilirsiniz.
CEVİZLİ TARATOR
2 Dilim ekmek içi
Yarım su bardağı ceviz içi
2 Diş sarımsak
1 Tatlı kaşığı sirke
1 Çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Ceviz içini havanda ezin. Ekmek içlerini ıslatıp suyunu iyice sıkın. Sarımsakları soyup kıyın.
Ekmek içi ve sarımsağı cevize ilave edin.
Karışımı havana alıp dövün.
Sirke ve yağı damla damla ekleyip dövmeye devam edin.
Tuzla tadlandırıp servis edin.
YOĞURTLU ISPANAK SALATASI
Ispanakları temizleyip bol suda yıkayın.
İnce şeritler halinde doğrayın ve tuzlu kaynar suda bekletip süzün.
Salata kasesine alın.
Sarımsakları soyup ezin.
Yoğurdu çırpın.
Tuz ve sarımsağı ilave edip karıştırın.
Hazırladığınız yoğurtlu sosu ıspanağın üzerine döküp harmanlayın.
Sıvıyağı tavada kızdırıp kırmızı tozbiberi ilave edin ve yoğurdun üzerine gezdirin.
5 dakika dinlendirip servis yapın.
AHTAPOT SALATASI
Ahtapotu bol suyla yıkadıktan sonra süzün.
Düdüklü tencereye alıp üzerini sirkeyi ilave edin.
20 dk pişirin.
Tencereden çıkarıp soğumaya bıraktığınız ahtapotun üzerindeki kırmızıya dönüşmüş deri ve vantuzları musluk altında parmaklarınızla sıyırarak temizleyin. Ahtapotun kafa ve kollarını 1-2 cm uzunluğunda dilimler halinde kesip bir salata tabağına dizin.
Taze soğanı temizleyip doğrayın. Sivribiberleri temizleyip yarım santim uzunluğunda kesin.
Maydonuzu yıkayın.
Yapraklarını ayırıp kıyın.
Domatesi soyup küp şeklinde doğrayın.
Hazırladığınız bütün sebze ile otları kapari, zeytinyağı limon suyu tuz ve ahtapot ile bir kapta harmöanlayın. Maydonoz serpip servis yapın.
DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI-1
Deniz börülcesini 5-6 dakika haşlayın. Ekmek içi Sarımsak 1 domates ve limonu karıştırıp tarator hazırlayın.
Tarator ve deniz börülcesini bir kaseye alıp karıştırın.
Zeytinyağı ve limonla sos hazırlayıp üzerine gezdirin.
Somonu iri parçalar halinde kesip mısır ununa bulayın ve zeytinyağında kızartın.
Sulandırılmış şarap sirkesinde 15 dk. bekletip salatanın üzerine alın ve servis yapın.
DENİZ BÖRÜLCE -2
Pazardan taze citir citir aldiginiz;))) börülceleri once bir guzel hasliyorsunuz..
Baliklari kilciktan ayirir gibi haslanan borulceleri dallarindan siyirip kilcigini birakiyorsunuz..
Yumusacik borulcenize mis gibi zeytinyagi bol limon , 1 adet domates, bayat ekmek parcalari ve sarmisakta ilave edip servis ediyorsunuz... .
.
Bana kalsa yogurtta yakisir derim yanina;))) Hatta biraz izmir tulum peyniri ve kiyilmis cevizde..
EBEGÜMECİ SALATASI
Ebegümecinin yapraklarını kıyın.
Kırmızı soğanı kıyın.
Ebegümeci ve soğanı süzgece alın.
Tuz serpin.
İnce akan musluk suyu altında ovun. Malzemeyi salata kasesine alın.
Üzerine zeytinyağı sirke ve yarım ekşi portakal suyu gezdirin.
Dilediğiniz peynirle süsleyin.
ARAPSAÇLI ENGİNAR
Enginarı temizleyip dörde kesin.
Taze soğanı kıyın ve zeytinyağında hafif soteleyin.
Enginarı tencereye alıp üzerine çıkmayacak şekilde su ilave edin.
Limon suyunu ekleyip pişirin.
Enginarlar iyice pişince ocağın altını kısın.
Kaynaması gidince enginarın oranına göre 2-3 yumurta sarısını çırpın.
Bir kahve fincanı suyla sulandırıp yemeğe ilave edin.
Yıkanmış ve kıyılmış arapsaçını ekleyip tencereyi ocaktan alın.
RADİKA SALATASI
Radikayı tuzlu suda haşlayın.
Kevgirle salata kasesine alın.
Lor peyniri, 1 küp doğranmış domatesi ilave edin.
Zeytinyağı limon ve yarım ekşi portakal ya da mandalina suyu ile hazırladığınız sosu gezdirerek dökün.
TAVUK CİĞERİ
500 gram tavuk ciğeri
- yarım çay bardağı sıvı yağ
- kekik
- karabiber
- kimyon
- tuz
- 1 adet büyük kuru soğan
- 3-4 sap maydanoz
- YAPILIŞI
- Tavuk ciğerlerinin beyaz görülen kısımları kesilerek atılır ve doğranır.
- Güzelce yıkanan ciğerler tencereye koyulur ve kısık ateşte kapağı kapalı halde pişirilir.
- ( yıkanan ciğerlerin üzerindeki su yeterli, kendi de su salacaktır )
- Suyunu çektiğinde yağ ilave edilir.
- Yağ ile kızarmaya başlayan ciğerlere tercihe göre tuz, karabiber, kekik ve kimyonu ilave edilir.
- Kuru soğanlar piyazlık doğranır ve elle ovulur.
- (içine sumak maydonoz soğan konulur ciğerlerin yanında sunum tabağına alınır..
ÇİN PİLAVI
1 Su bardağı pirinc
Orta boy 1 veya 1 adet patates
1 Avuç haşlanmış bezelye
1 Demet dereotu
Küçük kase doğranmış kornişon turşu
1 Konserve mısır
1 Limon
1 Çay bardağı yarısı zeytinyağı
YAPILIŞI
Pirinci klasik usulde pişiriyoruz.
Bir tık diri kalmasına özen gösterelim.
Hazırladığımız garnitürleri büyük bir kap içinde soğuyarak dinlendirilmiş pilava karıştıralım..
Mısır ve yeşillikleri ilave edelim.
Bol zeytinyağı limon ilave ederek tüm malzemeyi servise hazır hale getirelim.
Et ve tavuk yanına çok yakışacaktır.
Pirinç pilavını ayrıca haşlanmış tavuk suyuyla pişirebilirsiniz.
Haşlanmış tavuğuda içine katabilirsiniz.
BULGUR SALATASI
1 Bardaklık pilavlık bulgur
1 Kase kornişon turşu
1 Yeşil soğan
1 dereotu
Yarım limon
YAPILIŞI
Tüm malzemeyi pişen bulgura ilave ediyoruz.
Pilavın soğuk olmasına özen gösterelim.
Dilerseniz çin pilavında ki gibi haşlanmış tavuk da ilave edebilirsiniz.
ALİ NAZİK
2 Tane bostan patlıcanı
Büyük bir kase süzme yoğurt
2-3 Diş sarmısak
150 gr. Kıyma(Evde doğranmış minik minik doğranmış kuşbası et de olabilir)
Pulbiber
Karabiber
Zeytinyağı
YAPILIŞI
Patlıcanları közleyip eziyoruz.
Soğuduktan sonra süzme yoğurt ve sarmısağı katıyoruz.
Kıymayı veya eti ayrı bir yerde zeytinyağıyla pişiriyoruz.
Sulu olmasın..
Pulbiber karabiber koyup altını kapatıyoruz.
Biraz ılıdıktan sonra yoğurtlu sosun ortasına döküyoruz.
MOR LAHANA (HEM MEZE HEM TURŞU)
1 Kilo mor lahana
5,6 diş sarmısak
1 Bardak zeytinyağı
1 Limon
Sirke
Mor lahanayı salata yapar gibi ince ince doğruyoruz.
Zeytinyağı, limon, sarmısak , sirke ve tuzu ilave ediyoruz.
Dolapta yarım saat bekletiyoruz.
İyice karıştırıp harmanladıktan sonra kavanozlara koyuyoruz.
Bu şekilde 8,9 ay saklayabiliriz.
Kapağını kapatmadan önce biraz zeytinyağı gezdirebilirsiniz.
Meze olarak veya salatalara katarak kullanabilirsiniz.
Sade olarak da sofraya konulabilir.
MERCİMEK KÖFTESİ
1 Bardak kırmızı mercimek
Yarım bardak dan biraz fazla ince kısırlık bulgur
1 er kaşık biber ve domates salçası dolu dolu
Kimyon, karabiber tuz kuru nane
1 Su bardağı zeytinyağı
5,6 Diş sarmısak
1 Baş büyük kuru soğan
Yarım demet maydonoz
1 Demet yeşil soğan
Çorba yapar gibi az suyla mercimeğin üzerini geçecek kadar su koyarak mercimeği pişiriyoruz.
İçine ilave ince bulgura koyup kapağını kapatıyoruz.
Bulgur iyice şişene kadar bekletiyoruz.
Ayrı bir yerde zeytinyağı kuru soğan ve sarmısağı kavuruyoruz.
İçine salça ve baharı ekliyoruz.
Altını kapatıyoruz.
Hazırladığımız 2 ayrı malzemeyi bir tencerede yoğuruyotuz.
Ilık hale gelen malzeme içine ilave yeşillikleri katarak avucumuza alarak sıktığımız mercimekleri servise hazır hale getiriyoruz.
HAVUÇ SALATASI
- Havuçlar rendelenir.
- Tavaya yağ konur.
- Havuçlar eklenir.
- Havuçların diriliği gidene kadar yağda 3-5 dk karıştırılarak pişirilir.
- Sarımsaklar ezilir.
- Havuçlar soğuyunca yoğurt, sarımsak ve tuzu eklenir, iyice karıştırılır.
- Dolapta yarım saat kadar bekletilip servis edilir.
KISIR
- 2 su bardağıince bulgur
- 1,5 su bardağısıcak su
- 2 yemek kaşığı biber ve domates salçası
- 1 çay bardağızeytinyağı
- 1 tatlı kaşığıtuz
- 1 tatlı kaşığıpul biber
- 2 adetlimon suyu
- 1/2 çay bardağınar ekşisi
- 6 daltaze soğan
- 1/2 demetmaydanoz
- 1/2 demettaze nane
- Kimyon, karabiber, pulbiber köri
- 4, 5 dal kıvırcık
Ayrı bir kapta bulguru kaynar suyla ıslatalım şişen malzeme içine soğumadan baharatları ve salçaları ilave edelim karıştıralım.
Bu şekilde bulgurun biraz soğumasını bekleyelim.
Son aşamada geriye kalan tüm malzemeleri kısıra ilave edip sunuma hazırlayalım.
PATATESLİ MANTAR
1 Paket mantar
2 Orta boy patates
2 Kırmızı ve yeşil biber
Yarım bağ maydonoz
2 diş sarmısak
Mantarları ikiye bölüp pişirelim.
Biberleri kalın kalın doğrayarak kavuralım.
Diri kalan biberlerin altını kapatalım.
Ayrı bir yerde küp küp doğradığımız patatesleri kızartalım.
Suyunu çeken mantara patates sarmısak ve maydonozu ekleyip kapatalım.
Üzerine pulbiberkarabiber ekleyerek servis yapalım.
çok güzel bir yazı. tarifler için teşekkürler :)
YanıtlaSilçok güzel bir yazı. tarifler için teşekkürler :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim beğenmenize sevindim:)
Sil