PORTAKAL REÇELİ YAPILIŞI


 Selamlar herkese, 
  Kış mevsimin de en çok yaptığım kabuklarını  ince  ince keserek  kurutup iplere geçirdiğim  portakal reçelimin  tarifini paylaşmak istiyorum sizlerle. 

Önce  bir kilo veya 2 kilo olarak aldığınız  kalın kabuklu portakalları  seçip hijyenik bir şekilde  güzelce yıkıyorsunuz..

İnce ince şeritler halinde kestiğiniz  portakal parçalarını yorgan iğnesiyle sırayla  iplere  diziyorsunuz. 

 Yaparken biraz  sıkıntı çekseniz de,bir süre sonra  el alışkanlığınız gelişip yapılışına alışıyorsunuz.. 

Bu arada portakal kabuklarını soğuk bir yerde kurutursanız böylelikle küflenmesini de  önlemiş oluyorsunuz..

İster taze ister kurumuş olsun ipe geçirdiğiniz portakal kabuklarını haşlamak için biir tencere soğuk  su içnde kaynatıyorsunuz..Her kaynama sonrasında suyu boşaltıp tekrardan soğuk su koyup bu işleme devam ediyorsunuz.

Bu işlemi acısı gidene kadar en az altı yedi kere yapıyorsunuz. 

Son aşamada iyice acısının çıktığına inandığınız kabukları bu kez başka bir tencere de reçel için kaynattığınız şerbetin içine koyup bir taşım daha kaynatıyorsunuz..

Şerbet için şeker ve su ölçüsü vermiyorum ya standartı kovalayın yada aldığınız kilo bazlı şeker ve su kaynatabilirsiniz. 

Kaynayan reçelin içine önceden ayırdığınız bir bardak portakal suyunu da boca edip karıştırın..

Bir parça limon ederek kıvamını kontrol edelim. 

Hafiften çekmeye başlayan ve kıvamı daha katı bir hal almaya başlayan reçeliniz olmaya başlamıştır. 

Ayrı bir yerde kaynar sudan geçirdiğiniz cam kavanozlara doldurup sıkıca kapaklarını kapatıp ters çeviriyoruz.

Açınca hızlı tüketmek adına ben daha çok küçük kavanozları dolduruyorum..

Hem tazecik yiyorsunuz hemde bozulmamış oluyor..

Her an elinizin altında görsel sarı bir  şölene dönüşen bu kavanozları hediye olarak ta sevdiklerinize götürebilirsiniz. 

İster reçel ister marmelat mutfakta bir taşım kaynayan ve ortalığa tarçın elma şeftali limon ve portakal kokuları salan herşeye varım.


Bu kış akşamında  kendi mutfağımın rengarenk cıvıl cıvıl köşesinden seslendim sizlere.

Yeni tadlar yeni güzelliklerde buluşmak dileği ile sevgiler herkese 


PORTAKAL REÇEL TARİFİ

GEREKLİ MALZEMELER

2 KİLO PORTAKAL ( Kalın kabuklu olması önerilir) 

5-6 SU BARDAĞI ŞEKER (Size kalmış)

3-4 BARDAK SU

3  BARDAK PORTAKAL SUYU

YARIM LİMON

YAPILIŞI

Öncelikle, portakal kabuklarının kabuklarını ince ince dilimleyip, resimlerde gördüğünüz oval şekilde ipe diziyoruz.
 İpe dizdiğimiz portakal kabuklarını 5 kez kaynamış sudan geçiriyoruz.
 Bu işlemin detayını vermek gerekirse, soğuk suya koyduğunuz portakal kaynayınca suyunu döküp, tekrar soğuk su koyup kaynamasını bekliyoruz bu işlem 5-6 kez yapılması gerekiyor. Burada amaç kabuğun acı suyunun çıkmasıdır. 
Ayrı bir kapta şeker ve suyu kaynatıyoruz. Haşlanan portakal kabuklarını bu kaynattığımız şekerli suya ilave ediyoruz. İçine ayrıca portakal suyunu da ilave ediyoruz.
 Bir süre daha bu şekilde kaynatıp yarım limon suyunu ilave edip, reçel kıvamına geldiğinde ocaktan alıyoruz.
 Her reçel de olduğu gibi reçeli tabakta kontrol ediyoruz, mevcut bir akışkanlığı varsa reçeliniz olmuştur demektir. Bence reçelinizi küçük kavanozlarda saklamanızı öneririm.
 Yaz için saklamayı düşünüyorsanız bozulmaması ve kapağı açıldığında çabuk tüketilmesi için küçük kavanozlar tercih etmelisiniz. 
Kavanozlara yerleştirirken küçük bir makas yardımıyla veya bıçakla iplerini kesip dizilmiş portakalları kavanoza sırayla boşaltabilirsiniz.
 En üstlerine kalan sosunu döküp, kapağı sıkıca kapatıp, ters çevirip bir gece bu şekilde beklettikten sonra ertesi gün erzak dolabınıza yerleştirebilirsiniz.



Yorgan iğnesi ile kalın ipe dizdim

Sıcakken kavanoza koydum.








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AVŞA ADASI & ERDEK & KİRAZLI MANASTIRI KEŞİFTEYİZ

YENİ YIL GAZELLEMESİ

ISLAND OF MARMARA

METAMORFOZ GÖKÇEADAM

KAMP VE DOĞA YÜRÜYÜŞÜNDE ARA ÖĞÜN / SMOOTHİE ÇEŞİTLERİ

Frida Kahlo'nun Renkli Dünyasında Olmak.