Tuzlu su ve sirke ağırlıklı salamura içine domates, salatalık, lahana, patlıcan, biber, soğan,
sarımsak, patlıcan, karnabahar gibi çoğu sebze ve meyvelerin konulup, bekletilmesiyle elde edilen turşu, iştah açtığı ve
özellikle ev yemeklerini tamamladığı için yüzyıllık bir gelenek halini almıştır.
Madame Savon Yolda Muftak sevgisi adı altında size sağlıklı yiyecekleri tanıtmaya devam ediyoruz..
Osmanlı toplumunda, soğan, kebere, kavata, hıyar, patlıcan, nane, çiçek, limon, sarmısak, üzüm ve daha birçok sebzenin turşusu yapılıyordu. Bu çalışma, Osmanlı mutfak kültürünün bir parçası olan turşuya odaklanmakta, özellikle 18. yüzyıla kadar turşunun hem saray hem de halkın mutfağındaki yeri ele alınmaktadır.
Arkaik kültürde ilk kez topraktan yapılma büyük boy küpler içerisinde kurulumu yapılmaktaydı. Ticari ürün olarak kullanılmaya başlandığı antik çağlarda ahşaptan yapılan kaplarla taşındığı ve saklandığı da görülmekle birlikte ahşap ve asidin reaksiyonları nedeniyle kalıcı olarak hep toprak kaplar tercih edilmiştir.
Günümüzde bu tür toprak kapların yerini plastik, cam kavanoz paslanmaz teneke kaplar almıştır.
Turşuluk malzemeler % 5-10'luk tuz çözeltisine basılarak yerleştirilir ve laktik fermantasyom süreci başlar. Sebze ve meyvelerdeki şeker 10-23 C° sıcaklıkta, genelde birkaç haftalık bir sürede laktik aside dönüşür. Fermantasyonu hızlandıracak kimyasallar kullanılabilir. Sonuçta elde edilen çözeltinin asitliği %1 civarındadır. Fermantasyon süresince tuzlu çözelti istenmeyen organizmaların üremesini engeller.
İşletmelerde üretilen turşular otoklav turşusu ve fermantasyon turşusu olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Otoklav turşusu tıpkı konserve üretiminde olduğu gibi: Sebzelerin yıkanıp ayıklandıktan sonra, tuz, sirke ve sarımsak içeren dolgu sıvısı ile beraber ambalaj malzemesine doldurulması; kapanıp ısıl işlem uygulanması ile elde edilir.
Fermantasyon turşuları ise önceden tekniğine uygun olarak büyük hacimli fıçılarda yapılmış turşuların, üründe tat dengesi kurulduktan sonra açılarak daha küçük ambalajlara doldurulması ve ısıl işlem uygulanması ile elde edilir.
TURŞUYA DAİR
Turşu kurarken olmazsa olmaz bazı malzemeler var bunlardan ilki ve en önemlisi tuzdur. Turşuluk tuz, normal sofra tuzları gibi ince değildir. Turşu kurarken iri salamura tuzu kullanılıyor.
Bu tuzu marketlerden ve pazarlardan 1 kiloluk paketler halinde kolaylıkla temin edebilirsiniz.
Diğer önemli malzememiz ise sirke, sirke bildiğiniz gibi yemeğinizi yaparken ne kadar iyi kalite malzeme kullanırsanız
o kadar iyi olur. Turşuda da bu geçerli sirkeniz ne kadar kaliteliyse o kadar güzel olacaktır.
Kurduğunuz salatalık, domates, lahana, havuç, biber, acur, kelek gibi malzemeler kesinlikle sert olmalı. Ezik, yumuşamış, berelenmiş malzemelerden yapılan turşular çabuk yumuşayacağı gibi çabuk da bozulur.
Diyelim ki salatalık ya da domateslerden bazılarında ezilme ve bereler var ve atmak istemiyorsunuz. O zaman o kısımlarını bıçak yardımıyla temizlemelisiniz.
Öncelikle turşu kurmak için cam kavanozlar tercih edilmeli. En sağlıklısı cam kavanozdur.
Bir diğer önemli konu da turşu kurulacak kavanozların ölçüsü.
Bunu daha iyi anlamanız için temel ölçü olan 1 kiloluk cam kavanozu örnek verelim.1 kiloluk yani 1 litrelik kavanozlar 500 gr turşuluk malzeme ve 500 ml salamura suyu tam geliyor.
Bu ölçü 2 kiloluk kavanozda 1 kilo turşuluk malzeme ve 1 litre salamura suyu olarak katlarınca çoğaltılabilir. Yani kullanacağınız kavanoz kaç kiloluk ise yarısı kadar turşuluk malzeme yarısı kadar da turşu suyu alacaktır.
Turşu kurarken içine sarımsak, maydanoz, dereotu, kereviz sapı, kişniş tohumu, hardal tohumu, defne yaprağı gibi malzemeler ekleyebilirsiniz. İçine ekleyeceğiniz nohut da mayalanmayı hızlandıracaktır.
Turşunun oluşum süreci de turşu malzemesine (bütün mü? rendelenmiş mi? Doğranmış mı?) ve ne kadar kurduğunuza göre değişen bu durum, 15 ila 30 gün arasında sürüyor. Tabi Pancar turşusu gibi istisnalar da var.
Önceden haşlanan pancarla kurulan turşu 2 gün içerisinde yenilecek duruma geliyor. Yada ince kıyılmış lahana ve havuçtan yapılan turşu en fazla 1 hafta 10 gün içinde tüketilmeye hazır oluyor.
Bütün kullanılan malzemelerle kurulan domates turşusu ve salatalık turşusu gibi turşuların daha hızlı olgunlaşması ve salamura suyunun işlemesi için bir bıçak ya da kürdan yardımıyla delinmesi gerekiyor.
Sonuç olarak turşu kurduktan 1 hafta sonra tadına ve durumuna bakabilir. Ara ara kontrol ederek takip edebilirsiniz.
Turşunun uzun süre dayanması için turşunuzu kuracağınız kavanozları önceden sterilize etmelisiniz.. Bunun için kavanozlarınızı kaynayan suda bir kaç dakika tutabilir,
ardından da 180 derecelik fırında birkaç dakika tutarak kavanozların kurumasını sağlayabilirsiniz.
Turşu suyu özellikle acur ve salatalık bulanmaya ve beyazlanmaya çok müsaittir. Bulanık olması çok büyük bir sorun teşkil etmez ama isterseniz bulanan turşu suyunu bir kaba süzün,
bir süre beklettikten sonra tortusu dibe çöktükten sonra suyu tortuyu almamaya özen göstererek kavanoza tekrar geri dökün. Eksilen suyu tamamlamak için bir miktar salamura hazırlayıp kavanoza ilave etmelisiniz.
Turşular açıldıklarında ya da yenmeye başladıktan sonra kavanozda kalanlarda ince beyaz bir tabaka görülebilir.
Kokusunda değişim yoksa bu tabaka temizlenip turşu sudan geçirildikten sonra tüketilebilir.
TÜLİN ÖZKUL TURŞUYA DAİR 2012
SALATALIK
TURŞUSU
GEREKLİ
MALZEMELER
Yarım su bardağı temizlenmiş sarımsak
•4 yemek kaşığı kalın tuz
•(600 ml) 3 su bardağı sirke
•4 su bardağı su
•1 tutam maydanoz
•10-15 adet acı biber
•1 tatlı kaşığı limon tuzu
•yaklaşık 2.5 kg salatalık
YAPILIŞI;
Ön hazırlık olarak salatalıklarımızı güzelce yıkayalım. Sarımsakları soyalım. Biberlerin acısı kolay çıksın diye uçlarını çok az keselim. Turşu kavanozuna salatalıkları mümkün olduğunca çok salatalık sığdıracak şekilde yerleştirelim. Aralar biber ve sarımsak da serperek tüm kavanozu dolduralım. Sıra geldi turşumuzun sirkesine. Eğer kolaylık olsun isterseniz çok bilinen bazı markaların hazır turşuluk sirke karışımları bulunuyor, bunları kullanabilirsiniz. Biz bu tarifimizde sirke ve suyu neredeyse yarı yarıya kullanıyoruz. Bu tarifte önce 600 ml kadar sirkeye 4 yemek kaşığı tuzu ekleyip karıştırın ve kavanoza boşaltın. Üzerini de normal su ile doldurun, yaklaşık 4 su bardağı su almış olacak. (toplamda 1.5 lt kadar) Tabi ki bu ölçü sizin salatalıkları ne kadar sıkı doldurduğunuza göre değişir. Dilerseniz siz de göz kararı neredeyse kavanozun yarısına yaklaşacak kadar sirkeyi ilave edip kalanını da su ile doldurabilirsiniz. Kavanoz dolduktan sonra 1 tatlı kaşığı limon tuzunu da ekleyip ağzını bir tutam maydanozla kapatın ve kavanozu sıkıca kapatın. Sirkenin ve suyun güzel karışması için kavanozu kendi etrafında şöyle bir iki çevirin. Şimdi sıra geldi turşumuzun dönmesi için beklemeye, güneş almayan kuru bir yerde 1 hafta-10 gün içerisinde turşumuz soframıza getirmeye hazır olacaktır
PATLICAN TURŞUSU GEREKLİ MALZEMELER
YAPILIŞI;
•2 kilo patlıcan
Harcı İçin:
•Yarım kilo sivri biber
•Yarım kilo havuç
•4 baş sarımsak
•1 bağ maydanoz
•1 yemek kaşığı limon tuzu
•1 yemek kaşığı tuz (yemek tuzu)
Üzerine:
•1 şişe üzüm sirkesi
•Geri kalan kısmına üzerine çıkmayacak
kadar tuzlu su (çok tuzlu olmayacak,
tuzun tadına bakıp ayarlanmalıdır)
•1 bağ maydanoz
Patlıcanlar yıkanıp kaynar suya atılır, (soyulmaz) 5 dakika kadar çevrilip sudan alınır soğumaya bırakılır.
Peşine havuçların kabukları soyulup çok yumuşak olmayarak haşlanır.
kapatalım karanlık serin güneş görmeyen bir yerde 15 gün bekletelim..
Kavanozu açtıktan sonra kalan turşuyu buzdolabında saklarsanız bozulmaz.
SÜTLÜ PEYNİRLİ BİBER TURŞUSU GEREKLİ MALZEMELER
•1 kg yeşil biber
•1 kg çökelek
•2 litre sut(pastörize olmaz)
•Bunlar yaklaşık ölçülerdir.
1 kg luk 3 kavanozda yapılmıştır.
. Dolana kadar bu malzemeleri kullanacaksınız
Bunlar yaklaşık ölçülerdir. 1 kg luk 3 kavanozda yapılmıştır.
Dolana kadar bu malzemeleri kullanacaksınız.
Biberleri halka halka doğrayın. Kavanozu biraz biber biraz çökelek olacak şekilde doldurun.
Oda sıcaklığındaki günlük sütü tepeleme doldurun ve üstüne biraz tuz gezdirin ve zeytinyağı ile
kaplayın.
Kapağını kapatın. Serin bir yerde yada buzdolabında saklayın. Altına biz bez koyun
sızma olabilir bu normaldir. Yaklaşık 3-4 haftaya hazırdır.
YUVARLAMA YAĞLI TURŞU GEREKLİ MALZEMELER
Körüklü Kıl Biber,
Çiçek (Süs) Biberi, Top Biber, Balık
Biberi vs.
1 litrelik Şişe İçin;
•1 çay bardağı sıvı yağ
•1 çay bardağı sirke
•1 çay bardağı su
•1 dolu yemek kaşığı kalın tuz
•1 tatlı kaşığı şeker
Trakya’nın turşuları meşhurdur. Diğer isimleri tekme tokat, sallama, yağlı turşudur.
Eğer bu turşudan yemediyseniz hemen yapmanızı tavsiye ederiz.
Kesinlikle vazgeçemeyeceğiniz bir turşu olacağına eminiz.
Hemde yapımı çok pratik ve tutmama gibi bir durum da söz konusu değil tam kıvamında ve çok lezzetli. Biberler yıkanır, sarımsaklar ayıklanır. Biberlerin sap kısımları biraz kesilir.
Aralara sarımsak koyarak biberler sıkıca dizilir.
Plastik şişe üzerinde 2-3 parmak pay bırakılır.
Turşunuzu olduktan sonra yiyeceğiniz zaman şişeye kesip cam kavanoza aktarabilirsiniz.
Hepsi bittikten sonra tuz, şeker, yağ su ve sirke konulur. Ağzı kapatılıp iyice çalkalanır.
Suyu yarısına kadar doluyor bu sizi yanıltmasın yuvarlanacak yani öyle olması gerekiyor.
Kapağını açıp 2-3 dal maydanoz koyup bastırılır. Varsa 2-3 adet tane karabiber atabilirsiniz çok lezzetli oluyor. Ve biber turşularınızı elma sirkesi ile yapmanızı tavsiye ederiz.
Sapsarı pırıl pırıl oluyor. Ağzı sıkıca kapatılarak ayak altına bir yere konulur gelip geçtikçe devamlı yuvarlanır. Hatta ara ara eliniz ile şişeyi alt üst yapıp çalkalayabilirsiniz.
Her yeri eşit şekilde olmuş halde olan nefis turşumuz 10 gün sonra hazır.
Bu turşu körüklü kıl biber, kaba balık biberi ile çok lezzetli oluyor yemeye doyum olmuyor.
Bolca yapmanızı tavsiye ederim çünkü çok çabuk tükeniyor
Kalın tuz, turşularda kullanılan bir tuz fakat taş gibi olan tuz değil.
Eğer minik taş şeklinde olandan bulursanız onu da robotta çekerek inceltebilirsiniz.
KORNİŞON TURŞU GEREKLİ MALZEMELER
3 kg küçük boy Kornişon salatalık
•1 su bardağı iri turşuluk tuz
•3 su bardağı sirke (her kg için 1 bardak)
•2 baş sarımsak
•3 litre su içme suyu (15 bardak klasik )
•1 avuç nohut
•1 yemek kaşığı dolusu limon tuzu
Tam ölçülü, erimeyen kütür kornişon salatalıklarımızı
yıkayıp bıçağın ucu ile delelim, ayrı bir yerde su, sirke, tuz, limon tuzu iyice
eriyene kadar eritelim.
Tutacağımız kavanozların en altına soyup ayıkladığımız sarımsakları,
Sarımsakları ince kıyıp biberlerle birlikte rendelediğiniz domateslere ilave edin.
Tuz ve sirkeyi ekleyip harmanlayın. Kavanoza aktarın. Maydanozu yıkayıp hafif kurulayın.
Elinizle kopartıp kavanozun en üstüne yerleştirin. Kavanozun kapağını sıkıca kapatın.
Bir hafta sonra suyunu kontrol edin. Gerekirse su ilavesi yapın. Buzdolabında muhafaza edin.
KIRMIZI DOMATES TURŞUSU GEREKLİ MALZEMELER
*2 kilo domates *1 adet limon *15-20 adet sarımsak *15 adet tane karabiber *1 yemek kaşığı şeker *2 yemek kaşığı salamura tuz *1 tutam dereotu *sirke ve su Kavanoza domatesleri koy, sarımsak serpiştir, dereotu koy, tekrar bir sıra domates koy, en son tane karabiberi ilave et, limon dilimini yerleştir. Ayrı bir kap içinde; 5 Bardak suya hazır suyu koy, tuz ilave et, karıştır. Şekeri ilave et karıştır. 2,5 bardak sirke ilave et tekrar karıştır. Yaptığın karışımı domates koyduğun kavanoza dök, karışım domatesin üzerinü geçsin. En üste bir tutam maydanoz ilave et, metal kaşık sakın kullanmayın, küflenip bozulmaması için. 15 gün kapalı yerde kalsın. Turşunuz hazırdır, afiyet olsun:))
FASULYE TURŞUSU
MALZEMELER;
5 KİLO FASULYE İRİ İRİ DOĞRANACAK
2 BARDAK SİRKE
2 BARDAK SU
1 BARDAK ZEYTİNYAĞI
4 KAŞIK KAYATUZU
1,5 ÇORBA KAŞIĞI LİMON TUZU
YAPILIŞI;
Tüm malzemeleri kaynatıyorsun..
Ayrı bir yerde 2 kilo domatesi küp küp doğra üstüne koy, ilave olarak 3 baş sarımsak doğra..
Tencereye koy aynı şekilde bunu da kaynatarak pişir hafif diri olacak şekilde..
Tüm malzemeleri birlştirip sıcakken kavanoza koy ağzını sıkı kapat..
Melemen tarzı ters çevirip beklet..
Ertes gün karanlık bir ortama bırak..
MALATYA YÖRESİ TURŞU
SİVRİ BİBER TURŞUSU YAPILIŞI;
DOMATES RENDELE
LİMONTUZU
TUZ
SARMISAK
MAYDONOZ
KÜÇÜK SİVRİ BİBER
YAPILIŞI;
Hepsini bir kapta iyice karıştır.
Kavanozlara doldur, 15 gün sonra turşunuz hazır..
DOMATESLİ YAĞLI ACI BİBER TURŞUSU
*KIZARTMA MALZEMELERİ
3 KİLO SİVRİ BİBER
2 KİLO KIRMIZI BİBER
5 BARDAK ZEYTİNYAĞI
*TURŞU SOSU
5 BARDAK ÜZÜM SİRKESİ
2 BARDAK ZEYTİNYAĞI
4 KAŞIK KAYATUZU
BİR KAŞIK ŞEKER
SARMISAK
1 KAŞIK TUZ
*YAĞDA KIZARTTIĞINIZ TÜM MALZEMELERE TURŞU SOS MALZEMELERİNİ İLAVE EDİP KAVANOZLARA KOYUYORUZ.
KUŞKONMAZ TURŞUSU
MALZEMELER
1 demet kuşkonmaz (Temizlenmiş)
2 su bardağı elma sirkesi
2 tatlı kaşığı kaya tuzu
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı yenibahar
1 tarçın çubuğu
1 limon (Dilimlenmiş)
3 diş sarımsak (İri doğranmış)
YAPILIŞI;
Kuşkonmazları temizledikten sonra soğuk suda 1 dakika bekletin.
Daha sonra kaynar suyun içinde1 dakika haşlayıp çıkarın.
En son olarak da buzlu suyun içine aktarıp 1 dakika bekletin.
Süzüp daha sonra kullanmak üzere bir kenarda bekletin.
Elma sirkesini, kaya tuzunu, pul biberi, yenibaharı ve tarçın çubuğunu tencereye aktarın.
Birkaç taşım kaynatıp ocaktan alın.
Kuşkonmazları yüksek bir kavanoza dik olacak şekilde yanyana yerleştirin. Kaynattığınız sirkeli karışımı dökün. Aralara da dilimlenmiş limonu, sarımsak parçalarını yerleştirin.
En son zeytinyağını dökün. Kavanozun kapağını kapatın.
Gençliğimden beri adını sık sık duyduğum ve her zaman gitmeyi çok istediğim bir yerdeyim yani Avşa adasında... Feribot yolculuğumuz ne kadar uzun sürmüş olsa da dalgalar eşliğinde süzülerek geçtiğimiz manzaralar hafızalarımızdan silinmeyecek kadar güzel izler bırakıyor.. Bahar'da kapısını araladığımız Avşa adası bizi sukunet içinde karşılıyor.. Toskanayı aratmayacak güzellikte ş araplık üzüm bağları, boylu boyunca uzanmış geniş sahiller, el değmemiş kutsal topraklar özellikle bizim gibi bahar da gittiyseniz rengarenk çiçekler gelincikler arasında dolaşır durursunuz. Bana göre Avşa ada'sının en güzel sezonu bahar ayları diyebilirim.. Tertemiz denizi ve güzel sahillerinin yanı sıra, pek çok su sporu aktivitesine imkân sağlayan Avşa adası coğrafi yapısıyla da bisiklet turları ve doğa yürüyüşlerine de oldukça uygun. Ada içerisinde bir kaç tane doğal otel, kamp yerleri ve salaş mekanlar da var.. Bence tatil beldelerinin btik otellerinde ne kadar yıpranmışlık olsa da
Bir varmış bir yokmuş şehrin iki farklı yakasında yaşayan birbirlerini çok geç tanıyıp birbirlerini çok sevmiş iki genç yaşarmış. Yaşarmış yaşamasına da arada huysuzlukları da tutarmış. Genç dediğime bakmayın siz, ikisi de belli yaşa kemâle gelmiş desek daha doğru olur. Biri süslü kırpık diğeri de güzel asi inat ve de huysuzmuş. Keçiye hanımefendi sabahları kahvesini içmeden yapamazmış sahi huysuz keçiler sabahları gerçekten çok mu kahve içmeyi severlermiş! Ha birde devamlı uzun yokuş yukarı yürümelere doyamazmış. Aklına estikçe o ada senin bu moda benim yaparmış. Eee Ada bu mâlum, zehirli ot mu ararsın, şifalı Heredot 'mu ararsın yabani inatçı keçiyemi denk gelirsin bellimi olur! Hayat bu durduk yere önüne abidik gubidik işler çıkarıyor..ALAN geniş olunca. KARA gecelerde yolunu elinde bir fener olmadan ışık tutmadan bulmak zor oluyor ve bu hayatta her türlü zorluğa karşı ÜSTÜN gelmek zorundasın eğer Tülin Özkul 'san. . Farkındaysanız hikayenin için de bile bin bir
A vşa ve Marmara adası her zaman hep merak uyandırmıştır bende.. Bu bayram evde durmaya hiç niyetim yok, çantamı kaptığım gibi Tekirdağ yollarına düştüm bile.. Çekmeköy'den Tekirdağ'a ulaşmak hiç de öyle kolay olmadı nasıl bir trafik var anlatamam size.. Sıcak bir yandan beni boğarken gıdım gıdım ilerleyen bir yol içerisindeyim.. Nihayet biraz kestirme yolları keşfedip araçlı ada feribot da kendimi buluyorum.. Güneş pırıl pırıl sabahın esenliği seri serin yüzüme vuruyor.. Yolcuların kimisi ayakta kimisi de ''minderlerde uyumak yasaktır'' yazan tabela önünde boylu boyunca uzanıyor. Kimi insanlarsa bir bardak sıcak çay içebilmek adına sıra bekliyor, hayat böyle bir galeyan şeklinde gidip geliyor feribot içinde.. Kaptan ve mürettebat ortalarda yok, çay ocağı bomboş terkedilmiş gibi.. Nihayet çay demlendi ve ben kendime nefis bir tost ve çay söyledim söylemesine ama, ekmekte pek bir bayat kardeşim.. Canım sıkıldı kendimi güverteye attım.. Elimde
KAKAVA ŞENLİKLERİ 2023 1.GÜN ANILARI Okurken dinleyin lütfen:) ve harika bir youtube videomuzu da buraya bırakıyorum.. *** işte burada *** Selamlar sevgili dostlar ; Bu gezimizde sizlere, iki yıl arayla katılmış olduğumuz Edirne Kakava festivalinden izlenimlerimi paylaşmak istiyorum. İlkinde farkında olmadan festival tarihini kaçırdığımız ve festivalin son gününe yetiştiğimiz için biraz üzgün olduğumu belirtmek isterim. Tabi 2. defa gittiğimizde bunun acısını fazlasıyla çıkardık galiba:)) Belki de böyle daha iyi oldu en azından Sarayiçi' ve çevresini daha sakin bir şekilde keşfeder olduk.. Sarayiçi'nin çevresini , güreş arenasını, stadyum çevresini hızlıca biraz gezdikten sonra meydanda ki iki katlı renkli otobüste şahane kahvelerin tadına baktık hemen:) Çocukken ne çok severdim böyle otobüsleri Taksim'de gezerken şehri gezen turistleri içinde görmek hoşuma gider hayranlıkla izlerdim. Otobüsün içi bir doluyor bir boşalıyor ve ben nedense içinden hiç çıkmak
Herkese selamlar; Bu hafta sizlere, hem kamp hemde doğa yürüyüşlerinizde severek tüketeceğiniz s ağlıklı beslenmeyi pratik hale getiren özel smoothie tariflerimi paylaşmak istiyorum. Formda, zinde ve fit bir vücut için sağlıklı beslenmenin şart olduğunu hepimiz biliyoruz. Parlayan saçlar, ışıldayan cilt, ideal ağırlığında bir vücut için doğal ve sağlıklı beslenmenin önemi büyük. Sağlıklı beslenmenin yolu da büyük ölçüde katkısız, işlenmemiş ve evde hazırlanmış gıdaları tüketmekten geçiyor. İşte size sağlıklı beslenme sürecinde evde hazırlayarak tüketebileceğiniz hem doyurucu hem de besleyici bir içecek: Smoothie! Meyve ve sebzelerin yoğurt, keten tohumu, yulaf gibi besleyici birçok besin maddesi ile blender’dan geçirilerek hazırlandığı sağlıklı ve soğuk içecektir. Birbirinden farklı smoothie tarifi içinden damak zevkinize uygun olanları seçerek mikser ya da blender ile kolayca hazırlayabilirsiniz. Smoothie Tüketmenin Faydaları Neler? Hepinizin de bildiği üzre ob
Kelimelere sığamayacak kadar harika güzelliklere sahip olan Gökçeada'ya sanırım bu son gidişim.. Defalarca ziyaret ettiğim , dip köşe her yerini keşfettiğim güzel adayla gönül bağım artık burada sona eriyor. Vapurun güvertesinden kuşlara selam veriyorum. Mutluluğun ve huzurun ne olduğunu tam da oracıkta güneş yüzümü yalarken , saçlarımı usulcacık okşarken anlıyorum... Elimi yanağına koyduğum , benim varlığına şükrettiğim hemen yanı başımda.. Tarifi olmayan bir hisle mavi dalgaların coşkusuyla tatar güzel gözlerinde hapsoluyorum. Usul usul giden geminin içinde esaretimden kurtulup özgürlüğümü geri alıyorum. Nedense tüm gizli hüzünler enin de sonunda mutlu bir yaşama tekabül ediyor ömürlerimizde.. Kazanmak ve kaybetmenin muhasebesi var içimizde.. Yüreğimin ymuşacık kalbi dertli dalgalarla boğuşurken pincik sevdam cam fanus gibi elimde.. Işık hızından binlerce kırık parçalara bölünmüştüm dermanım ise çok daha devasa.. Korku dolu bir rüyanın içinden kan ter içinde uyanmak
Yorumlar
Yorum Gönder