İzmir - Şirince Köyü Çok Şirin




İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı olan, doğası ve mimarisiyle Türkiye'nin en güzel eski Rum köylerinden biri olan Şirince, beyaz konak evleri, otantik sokakları ve tüm dünyaya ün salmış olan şaraplarıyla ön plandadır.. 

Yüksek , tepelerin arasına kurulmuş ve özgün tarihi mimarisini önemli ölçüde korumuş  olan köy, zeytin ağaçlarının, mandalina ağaçlarıyla iç içe geçtiği bir yolun sonunda yer alıyor..

Karnımız açıkmış ve nerede mola verebiliriz diye düşünürken meydanda yemek yiyebileceğimiz nefis bir yer gözümüze çarptı, artemis restaurant   mekan ve yemekler çok lezizdi, gayet nezih bir ortamda manzaranın da tadını çıkararak mola verdik.. 

Meşhur Kıyamet Kebabı’nı tadabileceğiniz Artemis Restaurant’ta yeşilin bin bir tonu ve taş evlerle oya gibi işlenmiş Şirince manzarasına karşı şarabınızı yudumlayabilirsiniz. Ücretler biraz yüksek olsa da lezzet ve manzara bizce bu değeri hak ediyor.

Kaldığımız pansiyonun yanında canlı müzik yapan  şahane bir yer bulmam çok da zor olmadı  giderseniz mutlaka bir gece canlı müzik dinlemenizi öneririm. .kırkınca arsipel restaurant  

Gece güzel , müzikler güzel yorgunluktan  dantel işlemeli yastığa başımı koyar koymaz uyuyakalmışım.
 Sabah kuş sesleri kuş cıvıltılarıyla uyanıp, mükemmel bir kahvaltı sofrasına oturdum..

Aziz John Babtist Kilisesi

Şirince köyünün güney yamacında yer alan Aziz John Baptist Kilisesi’nin inşası yeni tamamlanmış olsa da tarihi oldukça eski.

 Kilisenin ne zaman inşa edildiği tam olarak bilinmiyor.

 Fakat 1800’lü yılların başında eski kilisenin hatırasını zedelemeden bulunduğu yere eski kilisenin mimari özellikleriyle yeni bir kilise inşa edilmiş.

 Bu tarih kokan mabedi mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

  Kilise de dikkatimi çeken şey fazla  sütunların olması, köyün güzelliğinin sergilendiği dışarıya açılan o güzel  dar  pencereden dışarıyı seyretmek..

 Çıkışda bir minik havuz  gördüm.
 
Dilek havuzu dedikleri yere insanlar para atıyorlardı.

Ben de bir dilek tuturak minik havuza para attım..

 Havuzun  hemen yanında  cam yapımı atölyesine denk geldim.

 Çok güzel bir kolye ve anahtarlık yaptırıp  bir kaç küçük hediye  eşyalar alıp meydana indim..

 Kaldırım sokağı tarihi Rum evlerini fotoğraflayıp, kapılarından bizi buyur eden teyzelerle derin sohbetlere daldım. :) 

Şirince'nin genel mimarisine  bakınca, Osmanlı esintilerini aynı zamanda evlerin hala eski Rum evleri tarzını koruduklarını görebilirsiniz. 

1923′te Osmanlı nüfus mübadelesi döneminde Rumlar buradan göç etmek zorunda kalmışlar ve şehre Makedonyalılar yerleşmiş.

Gizli bir vaha gibi yeşilin, doğanın ve güler yüzlü insanın mutlu yaşadığı bu yer hayallerimizde   her zaman güzel anılarla kalacak hep.


Şirince'nin en nadide güzeller güzeli birbirinden lezzetli  ünü artık dünyaya yayılan, özel üretim yabanmersini, şeftali, karadut gibi birçok çeşidi bulunan Şirince şarapları var. 

Şirince merkezde kurulan, yöre halkının ürünlerini sergilediği pazardan ise değişik aromalı sabunlardan, özellikle de zeytinyağı ve defne sabunundan satın alabilirsiniz.

Hem vadettiği şirin atmosferi hem de bu köyün en ünlü yemeği kabak çiçeği dolması ile herkesi kendine mest etmiş durumda

  • Birçok şarap evi var ama en doğru adres Hera Şarap Evi. ...
  • Eğer şaraba meraklıysanız URLA BAĞ YOLU, İZMİR – ŞARAP TADIMI & BAĞ TURU'na da katılmak isteyebilirsiniz.

  • Şirince’ye adım attıktan sonra yapmanız gereken ilk aktivite köyün sokaklarını turlamak. Sokaklarla tanış olursanız Şirince’yle çok daha kolay bütünleşebilirsiniz.
  • Şirince’nin kıyametin teğet geçtiği köy olması dışında ünlü olduğu başa bir noktada şarapları. 
  • Şirince’ye yolunuz düştüyse meşhur meyve şaraplarından tadabilirsiniz.
  •  Aziz John Baptist Kilisesi bünyesinde bulunan tarihi mahzen bu konuda ziyaretçileri fazlasıyla tatmin ediyor.
  • Şirince Köyü’nde birçoğumuzun ilk kez duyduğu mürver şurubunu tadabilirsiniz.
  •  Sulak bölgelerde yetişen bir çiçeğin özünden yapılan bu şurup başta soğuk algınlığı olmak üzere birçok hastalığa da iyi geliyor.








                         
   






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AVŞA ADASI & ERDEK & KİRAZLI MANASTIRI KEŞİFTEYİZ

YENİ YIL GAZELLEMESİ

ISLAND OF MARMARA

METAMORFOZ GÖKÇEADAM

KAMP VE DOĞA YÜRÜYÜŞÜNDE ARA ÖĞÜN / SMOOTHİE ÇEŞİTLERİ

Frida Kahlo'nun Renkli Dünyasında Olmak.