Kayıtlar

EGE MUTFAĞI / MEZE AŞKI

Resim
Gün batımına karşı şahane ötesi kurulmuş bir masa , envaii çeşit güzel yemekler  ve mezeler, radyodan gelen hafif bir Türk sanat müziği,  geçmişle geleceğin arasında arafta asılı kalan güzel anılar..  Güzel bir akşam yemeğine  eşlik eden şeyler;  Ana yemek öncesi özenle serpiştirilmiş sıcak ve   soğuk  zeytinyağlı  meze tayfası derim.  Böylesine özenle hazırlanılmış güzel bir masada, yiyeceklerin   güzelliği kadar mekanın havadarlığı ve güzelliği, karşınızda oturan insanın da muhabbeti önemli..  Yakın arkadaşlarımızla  birlikte,  harika koylarda harika renklerde güneşi  batırmış,  eski musiki  şarkıları söylemiş,    pırıl pırıl masmavi  denizlerde  yüzmüş,  güneşi tenimizde fazlasıyla hissederek,  en alasından ahtapot salatasını deniz börülcesini  hüpletmişiz.. Bizim mutfak pek karıştı dostlar, zeytinyağı akışa geçip dökülürken, limon göz yaşlarını sarı sarı akıtırken, mavi yeşil renkler  şaha kalkmışken, balıklar  masamızda kuzu gibi  yan gelip yatarken  yazıyorum bu satırları s

Bir Dinozorun Anıları / Mina Urgan

Resim
*İhtiyarlar ne yaparlar?  Anılarını yazarlar.  Ben de bunu yapıyorum işte. Günce tutmak alışkanlığı olmadığı; ancak altmışından sonra ve yanlız yolculuklarımda notlar tuttuğum için, bu dinozorun anıları biraz kopuk kopuk olacak.  Üstelik belleğim de hiç güçlü değildir. Bunun nedeni, bir çok şeyi kafamdan tamamıyla silmek istememdir belki de. Çünkü bizi derinden yaralayan olayları hiç anmamak, tümüyle unutmak daha doğrusu unutmuş gibi davranmak zorundayız yaşamaya devam edebilmek için.   Bir kadın düşünün, kendisi küçücük ama evreni kendi içinde yaşadığı dünyası koskocaman.   Doğduğu şehir kocaman, yaşadığı muhit kocaman, bilgi seviyesi  keza daha kocaman. Kendisine dinozor diyebilecek kadar alçak gönüllü, insanların alışkanlıklarıyla yaşlanmasını dileyecek kadar sigaraya düşkün.  Anılarında kendi tatlı ailesinden bahsedip başından geçen olayların hemen hemen hepsini birçırpıda derya deniz güzellikte  dudak uçaklatan cinste  kıskandırarak anlatan Mina U

BİTKİ ÇAYLARI HAKKINDA

Resim
   Dumanı tüten ve kalbinizi ısıtan bir fincan çay'a eminim kimse hayır diyemez... Bitkiler yapraklar kökler ve gizemli lütufkar çay paketleri hepimizin dikkatini çekmekte..  Bitki çayı demlemek demek;  doğanın gizeminin suya açılıp vücudumuza girmesidemek..   Doğadan devasa ağaçlardan topladığımız  şifayen ıhlamurumuz, dinlengic ada çayımız,  c vitamini kuşburnumuz  ve  kış akşamlarının vazgeçilmez çayı melisalarımız  aslen  bizim kültürümüzün tam da içinde. Ben biraz ıhlamur, limon elma kabuğu tarçın bir parça ayva, bir parça portakal kabuğu  bir kaç tane kuşburnu ve elimde olan meyvelerin kabuğunu  ilave ederek  demlemeyi seviyorum çaylarımı..   Benim için bitki çayı içmek kadar hazırlama süreci de  epey keyif verici:  Bitkilerin o güzel halleriyle oyalanmak, harmanlamak, güzel cam veya porselen bir demlikte demlemek, güzel fincanlar ve bal limon meyve kabukları meyve aroması tarçın gibi tatlarla hoş bir sunum hazırlamak ne güzel... Kahvaltı hazırlarken de bi