Ana içeriğe atla

Kayıtlar

Atatürk Arboreturumun'da kaç çeşit ağaç var?

 Doğa harikası ağaçların, farklı bitki türlerinin  özenle yetiştirilip kornduğu  çok ama çok özel bir yerdeyim..   Atatürk  Arboretum'u  İstanbul orman Bölge Müdürlüğü içerisindeki Bahçe köy Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı bir işletme şefliği. Arboreturum ana giriş kısmından  3 ayrı yol olarak  ayrılıyor, ister mini baraja doğru isterseniz, büyük çamların olduğu dümdüz yoldan ilerleyip tepeye çıkıp her şeyi görebiliyorsunuz.  Ben en çok farklı ağaç çeşitlerini olduğu ve her birinin altında özenle cinslerinin , dikim tarihlerinin , bakımının ve yaşlarının yazıldığı bölümleri çok sevdim.  Nehir kenarına doğru yürüdükçe ağzınız açık kalıyor bu güzelliğe..   Yaklaşık 2000 çeşit bitkiye ev sahipliği yapıyor  Atatürk Arboretumu. Yüzlerce çeşit bitkiden oluşan parkta ki  bazı ağaçların isimleri  şu şekilde;   sekoya ladin çin tırpan ağacı mavi ladin  maymun çıkmaz ağacı  gök nar veronika mazı ...

PORTAKAL REÇELİ YAPILIŞI

  Selamlar herkese,    Kış mevsimin de en çok yaptığım kabuklarını  ince  ince keserek  kurutup iplere geçirdiğim  portakal reçelimin  tarifini paylaşmak istiyorum sizlerle.   Önce  bir kilo veya 2 kilo olarak aldığınız  kalın kabuklu portakalları  seçip hijyenik bir şekilde  güzelce yıkıyorsunuz.. İnce ince şeritler halinde kestiğiniz  portakal parçalarını yorgan iğnesiyle sırayla  iplere  diziyorsunuz.   Yaparken biraz  sıkıntı çekseniz de,bir süre sonra  el alışkanlığınız gelişip yapılışına alışıyorsunuz..   Bu arada portakal kabuklarını soğuk bir yerde kurutursanız böylelikle küflenmesini de  önlemiş oluyorsunuz.. İster taze ister kurumuş olsun ipe geçirdiğiniz portakal kabuklarını haşlamak için biir tencere soğuk  su içnde kaynatıyorsunuz..Her kaynama sonrasında suyu boşaltıp tekrardan soğuk su koyup bu işleme devam ediyorsunuz. Bu işlemi acısı gidene...

BAŞROLDE TURŞU

MUTFAKTA Kİ KLASİK GELENEKLER Tuzlu su ve sirke ağırlıklı salamura içine domates, salatalık, lahana, patlıcan, biber,  soğan, sarımsak, patlıcan, karnabahar gibi çoğu sebze ve meyvelerin konulup, bekletilmesiyle elde edilen turşu, iştah açtığı ve özellikle ev yemeklerini tamamladığı için yüzyıllık bir gelenek halini almıştır. Madame Savon Yolda Muftak sevgisi adı altında size sağlıklı yiyecekleri tanıtmaya devam ediyoruz..  Osmanlı  toplumunda, soğan, kebere, kavata, hıyar, patlıcan, nane, çiçek, limon, sarmısak, üzüm ve daha birçok sebzenin turşusu yapılıyordu. Bu çalışma, Osmanlı mutfak kültürünün bir parçası olan turşuya odaklanmakta, özellikle 18. yüzyıla kadar turşunun hem saray hem de halkın mutfağındaki yeri ele alınmaktadır. Arkaik  kültürde ilk kez topraktan yapılma büyük boy küpler içerisi nde kurulumu yapılmaktaydı. Ticari ürün olarak kullanılmaya başlandığı antik çağlarda ahşaptan yapılan kaplarla taşındığı ve saklandığı da görülmekle birlikte ahşap ve a...