SIRBİSTAN BELGRAD & AVRUPA GEZİ NOTLARIM-1


Bu kez farklı bir ülkeden Sırbistan Belgrad'dan  selamlıyorum hepinizi,

İlk yurt dışı seyahatimiz olmasından dolayı  heyecan doruklarda...

Belgrad, hem kilometre hem de kültür olarak Türkiye’ye yakın olması, uygun fiyatlı olması  ve vizesiz seyahat edilebileceğimiz ülkelerden Sırbistan‘da olması, renkli gece hayatı ve daha pek çok sebeple Balkanlar‘ın en çok ilgi çeken destinasyonlarından biri. 


Farklı bir ruhu  ve dinginliği olan ve en önemlisi günün her saati “yaşayan” bir şehrin orta yerine düşmenin verdiği hazzın yerini hiçbir şey tutamaz ve Belgrad bizde bu hissi yaratmayı kesinlikle başarıyor.

Belgrad  Avrupa’nın en eski başkentlerinden; her yaştan insanın, her saatte sokakları şenlendirdiği, yüksek enerjili bir şehir. 

Yemyeşil parkları, hareketli gece hayatı, güler yüzlü insanları, birbirinden şık bar ve restoranları ve vizesiz seyahat avantajı ile son yıllarda Türk gezginlerin önemli tatil rotalarından birine dönüşen Belgrad hakkında detaylı bilgileri bu blog yazısında bir araya getirdim.

Kent hayatının içerisine yerleşmiş bir yeşil alan kültürü Belgrad’a hakim. 

Şehrin her yanında parktan ziyade orman havası veren yeşil alanlar var. 

Önünde iki nehir akıyor ve bu şehre bir kıyı şehri havası katıyor.

Sırbistan’ın başkenti Belgrad; Avrupa’da tarih öncesi devirlerde kurulan en büyük medeniyetlerinden birine kucak açmış, pek çok savaş ve yıkım sonrasında küllerinden defalarca yeniden doğmayı başarmış bir yer.

Bulunduğu bölgedeki ilk yerleşimler, M.Ö. 4. yüzyıl civarında Keltler tarafından kurulmuş. Daha sonra bölgeye hâkim olan Romalılar, inşa ettikleri Kalemegdan’ın çevresinde Singidunum ismini verdikleri kentin gelişimini desteklemiş.

Orta Çağ’da kent, Osmanlı hâkimiyetine geçene kadarki süreçte Macar Krallığı ile Sırp Despotluğu arasında sürekli olarak el değiştirmiş.

 1878‘deki bağımsızlığı ardından bile Osmanlı İmparatorluğu ile Habsburg Hanedanlığı, kente egemen olmak için defalarca karşı karşıya gelmiş.

I. Dünya Savaşı’nın ardından Yugoslavya Krallığı’nın başkenti konumuna yükselen Belgrad, 1941‘de Nazi Almanyası tarafından işgal edilmiş. 

Bu dönemde gerçekleştirilen 2 ağır bombardıman nedeniyle çoğu bölgesi ağır hasar alan kenti kurtaranlar, Kızıl Ordu destekli Yugoslav kuvvetleri olmuş.

Bağımsızlığını yeniden kazanan kent, 1945‘te Sovyet Rusya güdümünde kurulan ve 1980 yılına kadar Tito tarafından yürütülen Komünist Yugoslavya’nın yönetim merkezi haline getirilmiş. 

Bu dönemde Doğu ve Batı arasındaki dengeyi başarıyla kuran Belgrad; ekonomik, kültürel ve siyasi alanlarda Balkanlar’ın merkezi konumuna yükselmiş.

Ancak Yugoslavya’nın çöküşü ve sonrasında çıkan iç savaş, kentin 2006 yılına kadar devam edecek bir gerileme dönemine girmesine neden olmuş. 

Tüm bunlara rağmen Belgrad, Tito döneminde temelleri atılan özgün ruhunu korumayı bir şekilde başarmış

Kentin barındırdığı bu özelliklerin tamamına yakınını konuklarına yansıtan yerlerin başında Cumhuriyet Meydanı geliyor.

 Ulusal Müze ve Ulusal Tiyatro binalarına ev sahipliği yapan meydan, kent hayatını gözlemlemek isteyenler için ideal...

Kentin kalbi sayılan meydandan ayrıldıktan sonra dilerseniz önceliği Knez Mihailova Caddesi‘ne veya Skadarlija‘ya verebilirsiniz.

 Cadde üzerinde, alışveriş yapıp Sırp mutfağının eşsiz lezzetlerinin tadına bakma fırsatı bulabileceğiniz bir çok yer sizleri  bekliyor. 

 Osmanlı’dan günümüze miras kalmış gösterişli Kalemegdan‘ı ziyaret edebilirsiniz.

 Skadarlija ise entelektüel yapısıyla, sanata yön veren bir konumda bulunuyor.

Şehrin eskiden en bohem, bugünlerde en turistik yerlerinden biri olan Skadarjia bölgesi’ne gelirken artık akşama yaklaştıysanız akşam yemeği ve gece eğlencesi için buradaki Kafana denilen meyhanelerden birine oturabilirsiniz.

Kafanalarda canlı müzik, türlü mezeler, Sırp şarap ya da rajikaları eşliğinde keyifli bir akşam geçirebilirsiniz.

En popüler olan kafanalar; Šešir Moj (Eski şapka), Tri Sesira (Üç Şapka), Dva Jelena (İki Geyik).  Skadarjia bölgesinin girişinde yine bir açık pazar yeri var, Sveti Sava’ya uğramadıysanız buraya uğrayabilirsiniz. 

Bir zamanlar Doğu ile Batı arasında köprü vazifesi gören şehir aynı zamanda mimari zenginliğiyle de göz dolduruyor. 

Özellikle Eski Belgrad’da hemen hemen her meydanda farklı bir üslupla inşa edilmiş bir yapıyı görebilirsiniz. Aziz Sava ve Aziz Mark kiliseleri ile Savamala kentin bu özelliğini yansıtan ikonik yapıların başında sayılıyor.

Kent aynı zamanda yemyeşil bitki örtüsüyle konuklarına huzur bulma fırsatı veriyor.

 Orta Çağ’da yapıların inşası için gerekli materyallerin elde edildiği Taş Meydan ve kent merkezine arabayla yalnızca 10 dakika uzaklıktaki Ada Ciganlija, kentin en önemli yeşil alanları olarak gösteriliyor.

Hareketli gece hayatı sayesinde gezginlere 4 mevsim boyunca keyifli anlar yaşatan kentin ormanlarla çevrili enfes manzarasını seyretmek ve bol bol fotoğraf çekmek isterseniz, merkezden 16 kilometre uzaktaki Avala Kulesi‘ne çıkabilirsiniz. 

Tuna kıyısındaki Zemun ise manzarası dışında doğal parkurları ve yeme-içme olanakları ile gezginlerin favorisi durumunda.

Kafa dinlemeye ihtiyaç duyduğunuzda Tuna Nehri kıyısındaki Zemun Rıhtımı‘nı tercih edebilirsiniz.

 Kentin popüler bölgesinde dilerseniz bisiklete binebilir veya patenle kayabilirsiniz.

Zemun Bölgesi eskiden balıkçı barınaklarının olduğu, şehrin belalı tiplerinin yaşadığı bir bölgeyken,  şimdilerde  ise o balıkçı barınakları restore edilip şık restoranlara dönüştürülmüş.

 Eski şehir merkezinden Zemun Bölgesi’ne giden çok sayıda otobüs var. 

Zemun Bölgesi’ne öğleden sonra gidip Avusturya mimarisi taşıyan sokaklarında gezip fotoğraf çekmenizi, gün batımında tepedeki Gardoş Kulesi’ne çıkıp gün batımını izlemenizi ve akşam nehir kıyısındaki restoranlardan birinde keyifli bir yemek yemenizi öneririm.  

Zemun bölgesini görmeden sakın Belgrad’dan dönmeyin. 

Belgrad’da gezilecek yerler listesinde beni en çok şaşırtan yerleden biri Ada Ciganlija oldu. 

Sava nehrinin içinde bir adacık oluşturmuşlar. 

İçeride tenis kortlarından, koşu parkurlarına, çok sayıda plajdan, çeşit çeşit restoranlara kadar ne ararsanız var. 

Nehir kıyısında bisiklete binebilir, yürüyüş yapabilir, basamaklara oturup manzarayı izleyebilir veya güzel mekanlardan birinde yemek yiyebilirsiniz.

İçinden nehir geçen bir şehirde tekne turu yapmamak mümkün mü? Biz gün batımı saatlerinde kalkan bir tekneyi tercih ettik. .

MÜZELER VE ŞEHRİN DOKUSU

Belgrad, kültürel ve sanatsal anlamda oldukça gelişmiş bir şehir. 

Belgrad Etnografya Müzesi, Sırpların geleneksel kültürlerini yansıtan zengin sergiye ev sahipliği yapmkta.. 

 Balkanların en eski müzelerinden biri olan müzeye Eski Osmanlı müzesi denebilir belki. Kostüm, kilim, el sanatları, araç gereç, mobilya ve mücevher koleksiyonlarına ev sahipliği yapıyor. Bünyesinde hediyelik eşya ve el sanatlarının eşyaların satışa sunuluyor..

Nikola Tesla Müzesi, Belgrad’ın dünyaca ünlü müzesi. Sırp mucit, bilim adamı ve elektrik mühendisi Nikola Tesla, elektrik ve manyetizm alanında devrim niteliğinde buluşlara imza atmış bir deha. 

 Sırplar için tam bir gurur kaynağı. Tam bir dahi olan Tesla’nın keşiflerinin bir kısmı hala hayata geçirilememiş. 

Gitmeden önce Nicola Tesla Müzesi sitesine göz atmanızı öneririm, müzede mutlaka rehberli tura katılın bu sayede bazı minik deneylere şahit olabileceksiniz.

Alternatif akımın, üç fazlı güç aktarımının, endüksiyon motorunun, yüksek frekanslı güç jeneratörleri ile MR cihazlarının, robot teknolojisinin, kablosuz iletişimin ve uzaktan kumanda teknolojisinin mucidi ya da birçoğunun ilk adımlarını atmış bir bilim insanı.

1943’te Amerika Yüksek Mahkemesi, radyonun icadını da onun yaptığı konusunda karara vardı. Nikola Tesla Müzesi’nde şahsi mirasları, bilimsel notları ve küllerinin bulunduğu vazo bulunuyor. 

 Aziz Sava Katedrali; Sırbistan’ın ilk başpiskoposu olan St. Sava’nın adına idına inşa edilmiş. 

St. Sava Katedralinin inşası 1941’de Almanya’nın Yugoslavya’ya saldırmasıyla yarım kalsa da 1985’te tekrar devam edilmiş.

 İçeri girdiğinizde hala inşatın devam eden bölümlerini görüyorsunuz. 

Sırplar’ın en büyük dini tapınağı St. Sava Tapınağının 91×81 metre boyutlarında, kubbesi 70 metre yüksekliğinde ve toplam 4 bin ton ağırlığında. Mimari olarak Ayasofya’yı anımsatıyor..

Belgrad’ın ikonik yapılarından biri olan ve inceden Helsinki Katedrali’ni anımsatan Aziz Sava Katedrali, Belgrad’daki en ihtişamlı yapılardan biri. 

Aziz Sava Katedrali’nden çıkıp katedralin arkasına dolaşırsanız, sabit pazar yeri göreceksiniz. Belgrad’da pek çok yerde bu sabit pazarlardan var. Bunun adı Sveti Sava. İçeride meyve-sebzeden balığa, ikinci el eşyalardan nalburiyeye kadar herşey var. 

Ev yapımı reçeller, ballar, turşular “Komşi komşi” diye arasında konuşan pazarcılar burası tam cümbüş..

Savamala, Kalemegdan’ın sur duvarlarının dışında inşa edilen ilk yerleşim yeri..

İkinci Dünya Savaşından kalma atölyelerin her biri şimdilerde cafeler, klüpler, sanat merkezleri, tasarım atölyeleri, seçkin restoran olarak hayat bulmuş.

 Sokak sanatı, duvar resimleri, gri beton duvarlar mümkün olduğu kadar korunarak mahallenin eski mütevazı hali bozulmadan dönüşüm sağlanmış. 

Modern yapıların birbirine benzeyen yapısından uzak kişilikli bir bölge, Karaköy tadında. Belgrad gece hayatının gözde yeri. 

Kalemegdan

Kalemegdan, yani Türkçe kökenli adından da anlayabileceğiniz üzere Kale Meydan, adı Osmanlı döneminde verilmiş olan ve zamanla adı Sırpçaya daha yakın bir hale getirilmiş, kalenin bulunduğu bölgeye verilen isim. Belgrad’ın en turistik bölgelerinden biri olmasının yanı sıra halen ciddi anlamda Osmanlı etkileri yaşıyor. 

Hem tepeden şöyle bir şehir manzarasına bakabileceğiniz, hem parkta vakit geçirip hediyelik eşya alabileceğiniz hem de Kalemegdan kapsamındaki anıt, saat kulesi, kilise ve Askeri Müze gibi yerleri gezebileceğiniz bölge, gayet merkezi bir noktada olduğu için ulaşımınız da gayet kolay olacaktır.

*Sırbistan Ulusal Müzesi

Belgrad’ın en ünlü meydanlarından Republic Square in göbeğinde bulunan National Musem Titian, Raphael, Monet, Degas, Van Gogh, Rubens, Kandinsky, Picasso, Gustav Klimt şeklinde ilerleyen dev sanatçıların eserlerini kapsayan bir müze. 

Aynı zamanda Yugoslavya döneminden kalma birçok esere de ev sahipliği yapıyor.

*Skadarlija

Belgrad’ın “bohem bölgesi” olarak nam salmış Skadarlija, gayet sevimli bir bölge..

Butik otelleri ve restaurantları çok güzel..Mum ışığında akşam yemekleri keyifli geçiyor.

Cumhuriyet Meydanı’nın aşağısında kalan kısımları kapsayan ve şehrin pek ünlü Skadarska Caddesi’ni de kapsayan Skadarlija’nın sokaklarını, sanat galerilerini ve restoranlarını keşfetmek hoşunuza gidebilir.

Skadarska üzerinde lokal yemekler deneyebileceğiniz, canlı müzik dinleyebileceğiniz birçok restoranlar mevcut. 

Knez Mihajlova

 Knez Mihajlova’yı da bir çeşit İstiklal Caddesi olarak kabul edebiliriz. 

Türlü türlü mağaza, pasaj restoran, sokak sanatçısı ve birkaç sanat galerisi ile karşılaşabileceğiniz bu caddeyi şöyle bir turlayabilirsiniz..

Belgrad Konaklama 

 Biz Belgrad'da kaldığımız sürece Skadrija  dedikleri güzel nefis restoran ve çiçeklerle bezenmiş sokak içinde ki  otelimize yerleştik bakınız  Skadarlija Sunrise

Bu bölgede seçeneklerinizi daha da azaltmak isterseniz, kentin kalbi sayılan Cumhuriyet Meydanı‘na yani yerel dildeki adıyla Trg Republike çevresine odaklanabilirsiniz.

Buradaki tesislerde istediğiniz şartlarda konaklama seçenekleri bulamazsanız, meydanın hemen yakınındaki Knez Mihailova Caddesi üzerindeki otellere göz atabilirsiniz. 

Araç trafiğine kapalı tutulan cadde; yeme-içme, alışveriş ve eğlence olanakları ile öne çıkıyor. Özellikle caddenin sonunda yer alan Belgrad otelleri arasından seçim yaparsanız, Kalemegdan’ın görkemli ve kültür yoğunluklu atmosferine birkaç adım uzaklıkta olabilirsiniz.

Belgrad gezi rehberi bünyesinde sizlere önereceğim son konaklama bölgesi ise Skadarlija. Kentin geçmişi hakkında ilgi çekici detayları barındıran bölgede sosyal hayat oldukça hareketli. Ayrıca kent merkezindeki diğer önemli bölgelere yürüme mesafesinde olması avantaj..

Belgrad’da alışveriş merkezleri, bir şeyler satın almak için en doğru adresler. Neredeyse tamamı Yeni Belgrad’da bulunuyor. Ušće Shopping Center, kentin en modern ve geniş AVM’si olma özelliğini taşıyor. Ušće ile beraber Delta City ve Stadion da oldukça ilgi çekiyor.

Yöreye özgü gıda ürünleri içinse süpermarketler yerine sokak pazarlarını tercih edebilirsiniz. Pijaca Zeleni Venac, kentte kurulan en büyük pazar değil; ancak fiyatları bir hayli uygun.

Biraz eğlenmeye ihtiyaç duyduğunuzda ya da bir şeyler yiyip içmek istediğinizde rotanızı Skadarlija’nın sonundaki Bana Caddesi‘ne çevirebilirsiniz.

Belgrad Yazlık Gece Klüpleri & Belgrad Gece Hayatı 

Belgrad gezi rehberi dâhilinde sizlere bahsedeceğim en fazla seçenek içeren konu gece hayatı. Zira yerel halk eğlenmeye ne şartta olursa olsun büyük önem veriyor ve kenti ilgi çekici hale getiren bu konuda gelişimi devam ettirmek için büyük çaba harcıyor. 

Parti dendiği zaman Avrupa’nın en önde gelen ülkelerinden biri olma gibi bir üne sahip olan Belgrad’a gece hayatı konusunda hakkının verilmesi gerekiyor. 

Sokaklar gece dolup sabaha kadar eğlencenin dozu azalmak bilmiyor.

Farklı büyüklükleri, eğlence vadeden ortamları ile yüzen nehir clubları, Belgrad gece hayatı içinde oldukça özel bir yere sahip. Yerleşim bölgelerine olan uzaklıkları nedeniyle, Belgrad gece hayatı yüzen clublarda geç saatlere kadar son sürat devam ediyor.

Sava Nehri üzerindeki gece kulüpleri bu mevsimde eğlencenin merkezi haline geliyor. Buradaki yüzer eğlence kulüplerinde Dj performanslarından defilelere kadar farklı tarzda etkinliklerle konukların aldığı keyif artırılmaya çalışılıyor.

Şehrin en popüler yazlık kulübü olan Splav Freestyler’ın kışlık versiyonu olan mekan, bu yıl değişen dizaynıyla en şık gece kulübü. 

Her gece farklı müzik temasıyla program yapan Freestyler’ın en çılgın partisi ise Salı günü gerçekleşen Sırpça 90’s partisi. 


Belgrad’ı daha güzel yapan bir şey varsa, o da Belgrad kızlarının olduğunu söyleyebiliriz. Belgrad kızları, şehri ziyaret edenlerin bir çoğunun iddia ettiği gibi dünyanın en güzel kadınları arasında yer alıyor. 

Uzun boylu, esmer ve renkli gözlüler çoğunlukta. Sağlıklı beslenip, spor yapan, düzenli olarak güzellik merkezlerine giden Sırp kızları, aynı zamanda oldukça entellektüel ve eğitimliler. 

Belgrad Pahalı Mı?

 Belgrad gerçekten ucuz bir şehir. Şehrin en şahane yerlerinde, krallar gibi yemek de yeseniz Avrupa’ya ve İstanbul’a kıyasla çok daha uygun fiyatlarla karşılaşacak, taksiciler tarafından kazıklandığınızı fark etseniz bile “aa adam 2 lira kazıklamış yahu” diyecek ve sakinleşeceksiniz.

 Tabi ki bu bütçe işi göreceli bir kavram, sonra gidip de bize “bu mu ucuz?” demeyin. Yine de iddialı konuşmaktan çekinmiyoruz, diğer Avupa şehirlerine ayak basıp ne kadar para harcanabildiğini fark ettiyseniz, Belgrad’ı bu konuda seveceksiniz. Konuyu biraz daha detaylandıracak olursak;

-Sırbistan’ın para biriminin Sırp Dinarı olduğunu ve RSD şeklinde geçtiğini hatırlatalım.

Ortalama bir restoranda ana yemek: 400-700 RSD

Su: 45-70 RSD civarı

Bir pastanede kruvasan: 55-75 RSD civarı

Kahve: 120-160 RSD civarı

Bira: 150-250 RSD civarı

Belgrad  Mutfağı 

Kırmızı et ve hamur işini sevenler için Belgrad, adeta bir cenneti andırıyor. 

Üstelik porsiyonların büyüklükleri göz önünde bulundurulduğunda fiyatlar insana bir hayli makul geliyor. 

Ayrıca bir Balkan ülkesi olmasının etkisi ile kentteki yeme-içme mekânlarında sunulan çoğu lezzet bizim damak tadımıza uygun olduğundan, rahatça tüketilebiliyor.

Kentte geleneksel lezzetlerin tadına bakmak isterseniz önceliği Kajmak ile birlikte sunulan Rakilja‘ya verebilirsiniz. Cevapcici kebabı, hem lezzet hem de içerik bakımından İnegöl köftesi ile benzerlik gösteriyor. Pljeskavica ise hamburger tarzı bir sunum şekline sahip. Kırmızı et içermeyen alternatifler ararsanız, tavuklu Becka Snicla‘yı veya balık çorbası Riblja‘yı deneyebilirsiniz.

Kıymalı, mantarlı, otlu, peynirli birçok börek çeşidini bulabileceğiniz Belgrad’da yerel yemek kültürüne dair ayrıntıları Skadarlija‘daki mekânlarda bulabilirsiniz. 

Burası aynı zamanda, bizdeki meyhane kültürüne denk gelen, “Kafana“yı deneyimlemek için de oldukça uygun fırsatlar barındırıyor.

Türkler'de Balkan gezilerine, ve Belgrad'a bayağı bir aşinalar ve tatillerini burada geçirmekten çok keyif alıyorlar.

Belgrad’dan Başka Şehirlere Ulaşım

            Belgrad’da vaktiniz bolsa ve yeni yerler arayışındaysanız seçeneğiniz bol. 

İster Hırvatistan’a geçin, ister Bosna’ya, ister Sırbistan’ın diğer şehirlerine. 

Atlayın otobüse,  trene  gezinizi  balkanlar turuna çevirin..

Kotor montenegro, Saraybosna, Üsküp gidebileceğiniz ve  gezerken mutlak keyif alacağınız yerler arasında.

 3-4 gün kaldığımız Sırbistan da gerçekten çok eğlendik, çok güzel yemekler yedik, şehri boydan boya gezdik,  bol bol yürüdük..
Güzel bir şehrin karmaşasında kendimizi fazlasıyla akışına bırakmış olduk.

Farklı bir deneyimin güzelliğini yaşayarak diğer rotalarımız  için yola koyulduk...

Küçük balkan turumuzun devamı yeni yayında  takipte kalın lütfen..

Sevgilerle

TÜLİN ÖZKUL  SIRBİSTAN BELGRAD 0554 994 31 22



                 




                        



                     






Sava / Tuna nehri














Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AVŞA ADASI & ERDEK & KİRAZLI MANASTIRI KEŞİFTEYİZ

YENİ YIL GAZELLEMESİ

ISLAND OF MARMARA

METAMORFOZ GÖKÇEADAM

KAMP VE DOĞA YÜRÜYÜŞÜNDE ARA ÖĞÜN / SMOOTHİE ÇEŞİTLERİ

Frida Kahlo'nun Renkli Dünyasında Olmak.