TRABZON YAYLALARI


Karadeniz bizi çağıryor, yaylaların kokusu içimize içimize doluyor..

Yeşillik çarpmasıyla beraber kendimize gelemiyoruz. 

Metropol kentin yorucu sıkıcı tuhaflığından oh nihayet kurtarabildik kendimizi.. 

Gezdğimiz tüm yaylalar içinde Trabzon yaylası ayrı, Rize, Artvin  Giresun yaylaları birbirinden çok başka çok bağımsız..

Özellikle Kavrun yaylası büyüleci, aynı zamanda festivallere katılmak çok keyifli..

Yöre insanları bile  birbirinden öylesine farkılar ki.. Huyları karakterleri yaşam biçimleri konuşma dilleri bile değişken..

Artvin Şavşat, Rize, Trabzon , Giresun  tek tek gezilesi incelenmesi gereken  yerler..

Bizim yolumuz da bu kez  Karadenizin güzel beldesi Trabzona düştü..

Bizlere de   güzel yayaları keşfetme  tutkusu doğdu daha ne olsun..



TRABZON  YAYLALARI

Maçka-Mavura Yaylası:Mavura yaylasıyla Solma yaylası arası 3,5 km. orman manzaralı toprak yol, yaya yürüyüş için idealdir.

Lapazan Yaylası:2.200m.rakımlı yaylada Haziran – Temmuz aylarında yer yer kar yığınları görülmektedir.Aşınmaya dayanıklı bitki örtüsü çim kayağına elverişlidir.

Maçka-Çakırgöl Yaylası: 2. 504 m yükseklikteki Çakırgöl yaylasına yol üzerinde; Arnavutluk, Kırantaş, Akarsu, Ayraksa, Livayda Kurugöl, Mesaraş Furnoba, Kasapoğlu, Camiboğazı, Ortaoba ve Deveboynu yaylaları bulunmaktadır.

Karadağ Yaylası:1. 946 m. yükseklikteki yayla bol oksijeni ile akciğer tedavisi görmüş hastaların tatil için tercih ettiği yerdir.Yaylada yaban hayatı da oldukça zengindir. 

Tonya – Erikbeli Yaylası:1. 800 m. yükseklikteki yayla Kadırga, Çatma Obası, Sazalanı, Zigana, Ken yaylalarına giden yolların birleştiği kavşaktadır. Erikbeli, Sazalanı, Ken, Sinlice, Şıkkıranı ve Siz dağı yaylaları arası doğa yürüyüşü için idealdir.

Sazalanı Yaylası:1. 700 m. yükseklikteki yaylada alt yapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. Yaylada lokanta, kır kahvesi, bakkal bulunabilir.

Sis Dağı Yaylası: 1.550 m.yükseklikteki yaylada her yıl Temmuz ayının üçüncü cumartesi günü Sis Dağı Şenlikleri yapılmaktadır.

Çatma Obası Yaylası:2. 200 m. yükseklikteki Çatma obası küçük bir yayladır. Erikbeli-Kadırga-Çatma Obası Yaylası ve Zigana Kayak Merkezi arasında doğa yürüyüşü yapılabilir. Mızraklı Su, Şehitler tepesi, Çıngıraklı kuyu gibi efsaneleri olan mekanları vardır.


Ne Yenir?
Pek çok yemeği yapılan hamsi, karalahana ve mısır ekmeği, hamsi kuşu, hamsi pilavı, hamsili kaygana, hamsi tava, lahana kavurması, hoşmerim, Akçaabat Köftesi, kıymalı ve peynirli Trabzon pidesi, Hamsiköy sütlacı yöre yemeklerindendir.

Ne Alınır?
Eskinin daracık arnavut kaldırımlarının üzerinde yürüyüp tek katlı arasta biçimli ve koridoru andıran, hemen hemen tüm Trabzon halkının alışveriş mekanı olan kemer altında Trabzon’a has telkari usulü ile el yapımı gümüş eşyaları görmelisiniz. 
Altıncılar ve gümüşcüler çarşısını mutlaka gezmelisiniz.

Yapmadan Dönmeyin...

Kışın Trabzon’a geldiyseniz, Sümela Manastırını kar altında görmeden,
Sümela Manastırı gezisi sonrası yol güzergahında bulunan lokantalarda, kara lahana dolması, kayana, Hamsiköy’de Hamsi köy Sütlacı yemeden,
Uzun gölü gezmeden,
Tereyağında alabalık ve tüm Karadenize özgü yemekleri tatmadan…
Dönmeyin...



VAKFIKEBİR EKMEĞİ ÖZELLİKLERİ:

Evet, tüm ülke satında meşhur olan ekmeğin özelliklerinden söz etmek istiyorum birazda..

 Ekmek, gerçek doyurucu bir ekmektir. 

Büyük yapılması sonucu pişirme süresi uzar ve dış kabuk kalın, iç kısım yumuşak oluyor..

 Bayatlama süresi oldukça  uzun,  uygun koşullarda saklanması halinde: 5-15 gün kadar, bozulmadan saklanabiliyor.

Ekmek soğuduktan sonra: temiz bezlere sarılı olarak, tahta kutular içinde 5-10 gün, kağıda sarılı ve naylon poşet içinde, buzdolabında ise 10-15 gün saklanabilir.

Ancak makinede dilimlenirse bayatlar, ekmek buzdolabına konulmalı, kenarından kesip kesip yenilmelidir. (Bu ekmekten güzel tost olur)

Odun ateşinde piştiği ve ekşi maya kullanıldığı için, kendisine has bir lezzeti var.

Ekşi maya: ekmeğin daha iyi kabarmasını ve geç bayatlamasını sağlıyor. 

Ekmeği ıslatıp dolaba koyduğunuzda, serin yerde “ekşi maya” olur. 

Vakfıkebir ekmeği, bu ekşi maya ile mayalanır.

Pişme süresi uzun olduğundan ve iyi piştiğinden, yenildiğinde midede şişkinlik yaratmaz. 

Keskin bıçak kullanıldığında: ufalanmaz.

TÜLİN ÖZKUL TRABZON VAKFIKEBİR 


ŞALPAZARI - KARADAĞ YAYLASI - SAZALAN-  TABİAT PARKI YAYLASI 





























Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AVŞA ADASI & ERDEK & KİRAZLI MANASTIRI KEŞİFTEYİZ

YENİ YIL GAZELLEMESİ

ISLAND OF MARMARA

METAMORFOZ GÖKÇEADAM

KAMP VE DOĞA YÜRÜYÜŞÜNDE ARA ÖĞÜN / SMOOTHİE ÇEŞİTLERİ

Frida Kahlo'nun Renkli Dünyasında Olmak.