SARAYBOSNA- BOSNA HERSEK & AVRUPA GEZİ NOTLARIM-2

 
Selamlar yeniden herkese,

Bildiğiniz üzre geçen yayınımızda Sırbistan Belgrad gezisi yapmıştık.

Şehirde bir kaç günümüzü geçirip keşifler yaptıktan  sonra,  uzun  bir tren yolculuğu sonrası  Saraybosnaya gelebildik.

Saraybosna, tarihi, kültürü, doğası, insanlarıyla Balkanlar’da tatil turu veya gezisi yapılacak en güzel şehirlerinden biri. Osmanlı’dan kalma tarihi eserler kente ise ayrı bir hava katıyor.

Saraybosna, Bosna-Hersek’in başkenti ve en büyük şehri.

 Balkan coğrafyasının çok kültürlü kimliğiyle öne çıkan şehri, sayısız tarihi yapısı, lezizi yemekleri, Osmanlı mimarisini yansıtan şirin sokakları ve her daim güleryüzlü halkıyla gezilip görülmesi keyifli bir yer. Miljacka Nehri kenarına kurulu olan şehir aynı zamanda Bosna Hersek’in en büyük kenti.

 Peki ‘Bosna Hersek başkenti Saraybosna nerede, nasıl gidilir, gezilecek yerler nereler, ne yenir, gece hayatı ucuz mu’ gibi konular hakkında bilgileri bu gezi rehberi blog yazısında sizler için yazdım.

Yakın zamanda yaşadığı iç savaşla büyük acılar çeken kent, yaralarını sararak artık yüzünü turizme dönmüş durumda. Özellikle Türkler’in çoğunluğunu oluşturduğu yabancı turistler yılın her günü buraya gezmeye geliyor. 

Görmeye değer yerlerin başında özellikle Baş çarşı bölgesi geliyor.

Türkçe’si Saraybosna olarak çevrilen kentin ismi İngilizce’de, Boşnakça’da ve diğer çoğu dilde Sarajevo olarak geçiyor. 

O yüzden tabelalarda hep Sarajevo olarak göreceksiniz.

Doğu ve Batı kültürünün harmanladığı şehri, kimileri Avrupa’nın Kudüs’ü olarak tanımlıyor. Bunun nedeni ise yüzyıllar boyunca Museviler, Hristiyanlar ve Müslümanların bir arada yaşaması. 

Öyle ki Bosna Hersek’in başkentinde cami, sinagog, Ortodoks ve Katolik kiliselerinin neredeyse yan yana konumlanıyor.

Kent ayrıca Balkanlar’daki Osmanlı Dönemi’nden kalma tarihi eserlere de ev sahipliği yapıyor. Çok sayıda cami, medrese, hamam gibi yapıları burada keşfedebilirsiniz. 

Kültür gezisi yapmayı seviyorsanız Bosna Hersek başkenti sizi tatmin edecektir.

Saraybosna Nerede?

Balkan turu yapacaklar için ilk olarak Bosna Hersek nerede konusundan bahsedelim.

 Bosna Hersek, Güneydoğu Avrupa kıtasının Balkan Bölgesi’nde bulunuyor. Balkan coğrafyasındaki ülkenin komşuları ise Karadağ, Sırbistan ve Hırvatistan.

Çok köklü bir tarihe sahip Bosna Hersek başkenti Saraybosna nerede? Sarajevo ülkenin orta bölgesinde bulunuyor. Ülkenin kalbi dersek yeridir.


Adını Osmanlı döneminde Sarajevo, Türkçe anlamı ile Saray Ovası kelimelerinden alan Saraybosna, Bosna Hersek’in başkentidir. 
Doğu ve batı kültürünü bir arada tutmayı başarabilen ender şehirlerden biri olan Saraybosna’da; cami, sinagog ve kiliseler bir aradadır. 

Saraybosna, Bosna Hersek’in başkenti ve yarım milyondan biraz daha az olan nüfusuyla ülkenin en büyük şehridir

Saraybosna gezilecek yerler ; Tam anlamıyla sizi tarih içerisinde bir yolculuğa çıkaracak. Yemyeşil doğası ve karışık kültürel kimliği ile dünya üzerinde eşine az rastlanır bir yer. Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna diğer adıyla Sarajevo, Osmanlı’nın İstanbul’dan sonraki kültür başkentiydi. 

Tam da 1. Dünya Savaşı’nı başlatan noktada, Latin Köprüsü ile başlıyor Saraybosna seyahatimiz.

 Latin Köprüsü görüntü olarak ilk bakışta sizi etkilemeyebilir ancak bu köprü 1. Dünya Savaşı’nı başlatan önemli bir olaya tanıklık ediyor: Sırp milliyetçisi Gavrilo Princip, Avusturya Macaristan Veliahtı Franz Ferdinand’ın suikastini tam da bu köprünün dibinde gerçekleştiriyor. 

Bunun üzerine kelebek etkisi ile 1.dünya savaşı başlıyor. 

Gerçekten tam bu noktada olanları ve sonrasında bizleri de etkileyen olayları gözünüzde canlandırdığınızda insanın tüyleri ürperiyor.

Hemen karşısında bulunan müzede ise savaşın izleri sergileniyor. 

Sarajevo hep çok önemliydi. 90’larda Sırplar ve Hırvatlar birleşerek Müslüman Boşnakları katlettiler.

Sarajevo hakkında özet bilgi geçecek olursak, Fatih Sultan Mehmet zamanında 1463 yılında Osmanlı hakimiyetine girmiştir.

 Hatta Fatih Sultan Mehmet meydanda toplanan Boşnaklara kendi dillerinde hitap etmiş ve birçok Boşnak burada Müslüman olmuştur.

 Osmanlı için her zaman özel bir yeri olan Boşnakların ve Bosna’nın Osmanlı hakimiyetinden çıkışı 1878 yılıdır. Sonrasında 1992 yılındaki Bosna Savaşı ise şehrin kaderini değiştirmiş, hem şehirde hem de insanlarda derin izler bırakmıştır.

Şehrin köklü tarihinde pek çok kültürün izlerine rastlamak mümkün. Haklı olarak Saraybosna halkı geleneksel inanç zenginliği olarak İslam, Ortodoks, Katolik ve Museviliğin yüzyıllar boyunca süre gelen birlikteliği ile kıvanç duyuyor..

 Köklü geçmişi ve doğal güzellikleriyle kendine hayran bırakan şehir, hem Osmanlı hem de Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun izlerini taşımakta..
 İki kültürün harmanlandığı eşsiz tarihi dokusunu, müziklerinden geleneksel mutfak kültürüne kadar her alana taşımayı başaran şehir, çok kültürlü yapısıyla oldukça dikkat çekicidir. 

Saraybosna’nın sonraki en önemli sakinleri M.S 9 yılında batı balkanlıların çoğunu anavatan edinen İliryalılardır. İliryalılar, Bosna Hersek’i işgal eden Romalılar tarafından yenilgiye uğratılmıştır. Romalılardan sonra 7. yüzyılda bölgeye Slavlar yerleşmiştir.

 Güzel bir  kasaba, sevimli  sıcak insanlarla çevrili  bir ortam...

Şu an sizlere burayı anlatırken bile , hayallerimde düşüncelerimde Saraybosna anıları nasıl da taze ve canlı..

Küçük bir Avrupa şehrine gelmişsiniz gibi hissediyorsunuz..

Savaşın, zulmün izlerini her yerde bulmak mümkün..

Kurşun işlemiş metruk binalar, eski evler, yıkık dökük  savaş zulümden geriye kalmış ne varsa..

Gece hayatı ise bambaşka oranda güzel ve de renkli...

Cıcıl cıvıl insan gruhu geceye doğru akmakta..

En merkezi ve bilindik buluşma noktası Başçarşı denilen bölüm.
 
Eski Saraybosna diye anılıyor.

Başçarşı

Saraybosna’nın en kalabalık mekânlarından biri olan Başçarşı, adından da anlaşılacağı üzere her çeşit dükkânı bulabileceğiniz 15. yüzyıldan kalma bir çarşıdır.

 Turistlerin Saraybosna’da en sık ziyaret ettiği yerlerin başını çeken Başçarşı’da Osmanlı Devleti tarafından yaptırılan su sebilini de görebilirsiniz.

Saraybosna’nın kalbi ve en tarihi yeri olan Başçarşı Osmanlı’dan kalmış ve tamamen korunmuş bir Osmanlı Çarşısı. Saraybosna gezilecek yerler içerisinde bulunan birçok nokta ya Başçarşı’nın içinde ya da buraya yürüme mesafesinde...

Başçarşı, 15. yüzyılda İsa Bey’in emri ile inşa edilmiş ve 16. yüzyılda zamanın Bosna valisi Gazi Hüsrev Bey tarafından büyük ölçüde şuanki haliyle kurulmuştur.

 19. Yüzyılda bir yangın neticesinde çarşı biraz küçülse de hala büyüklüğünü korumaktadır. Saraybosna Başçarşı içerisinde kazancılar, kuyumcular, tuhafiyeciler ve saraciyeler yani dericiler başı çekmektedir. 

Saraybosna gezisi sırasında işinize yarayacak restoranlar, tatlıcılar, kafeler, Exchange ofisler ve dahası bu çarşı içerisinde bunuyor.

Başçarşı’nın çevresinde ve sokaklarında kaybolmak size çok güzel hissettirecek. 

 Gazi Hüsrev Camii, Brusa Bedesteni, Saat Kulesi, Latin köprüsü gibi birçok yere buradan yürüyerek geçebilirsiniz.

Başçarşı bölgesinde önemli birçok yapı bulunuyor: Sebil, Bosna Sancak Beyi Gazi Hüsrev Bey’in Mimar Sinan’a yaptırdığı cami, medrese ve hanlar, Saat Kulesi, Bezistan…

Saraybosna Başçarşı Sebili

Saraybosna’nın simgelerinden Sebil (Sebilj) 1753’te Vali Hacı Mehmet Paşa tarafından ahşap kubbeli bir çeşme. Suyu temiz ve içilebilir. Önünde fotoğraf çekilmek ise bir ritüel.

Sarajevo gezilecek yerler içerisinde Bosna’nın simgesi neresi derseniz kesinlikle Başçarşı Sebili. Gördüğünüz Bosna Hersek ve Saraybosna fotoğraflarının tamamına yakınında gördüğünüz tarihi çeşme Başçarşı’nın girişinde bulunan su sebili. İstanbul’da bulunan çeşmelere de benzeyen ve göze hoş gelen ahşap tasarımıyla dikkat çeken su sebili 1753 yılında Vali Hacı Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır..

Başçarşı’daki Sebil’den aşağıya doğru yürüdükçe Gazi Hüsrev Yadigar Cami ve karşısında külliyesi sizi karşılayor..

Bu cami 1531 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. 

Bu yol Ferhadiye caddesine bağlanmakta ve tam Ferhadiye caddesine girerken birden mimari değişiyor ve sizi Orta Avrupa mimarisi karşılıyor.

 Arasta’nın yerini yeni mağazalar, otantik yemek yerlerinin ve kafelerin yerini kısmen daha lüks ve yeni yüzyılın alışılagelmiş restoran ve kafeleri almakta.
 
Şehrin eski orta Avrupa mimarisi ile beraber değişen yüzyılın rüstik yapıdaki bu karması Saraybosna’daki o Osmanlı etkisini bir anda siliyor.
 Cadde boyunca kiliseler, sanat evleri, müze ve performans mekanları bulunmakta.

Vrelo Bosna 
 Şehrin dışında ki   Vrelo Bosna ya  önce tren ardından faytonla birlikte yemyeşil güzel yolları ardımızda bırakarak gittik. 

 Parkın giriş kapısına kadar yürüdüğümüz yaklaşık 5 km lik Velika Aleja yolu inanılmaz güzellikte… 

Yolun iki tarafından yükselen ağaçlar gökyüzü ile bağlantınızı koparacak şekilde birbiri ile birleşiyor…

 Yemyeşil ağaçların atmosferi ile ucu görünmeyen yolun sonsuzluğu insana “işte hayat bu!” dedirtiyor. Bu yolun yürümek için biraz uzun olduğunu söyleyebilirim.

Vrelo Bosna sınırları içerisinde, piknik alanları, cafeler,  uzun yürüyüş alanları mevcut..

Sarabosna gezisi doğayla başka güzel. Saraybosna’ya 150 km uzaklıktaki Mostar ve onun doğasını görmeden önce Vrelo Bosne’yi ziyaret edin.

 Igman Dağ eteklerinde yer alan bu milli park içerisinde tertemiz nehrin, içerisindeki balıkların, doğa ve kuş seslerinin tadını çıkartın. 

Nehir kıyısında taze alabalık da yiyebilirsiniz. 

Bosna Hersek gezilecek yerler içerisindeki en doğal noktanın tadını çıkartın derim..


Kutsal Kalp Katedrali

 Başçarşı yolunda bulunan Kutsal Kalp Katedrali, Saraybosna’nın en büyük Hristiyan mabedidir. Katedralin önünde bulunan Papa 2. Jean Paul heykeli bu mabedin Hristiyanlarca önemini gözler önüne serer. 
Avrupa tarzı mimarinin en güzel eserlerinden biri olan katedral, önünde bulunan Savaşın Gülleri ile de yoğun ziyaretçi alır.


Gazi Hüsrev Yadigar Camii

16. yüzyılda Gazi Hüsrev Bey tarafından inşa ettirilen bu cami Saraybosna’da Begova Camii olarak bilinir. Bosna Hersek’te bulunan en önemli camilerden biri olan ve halen ibadete açık olan Gazi Hüsrev Yadigâr Cami’nde şehrin eski valilerinin türbeleri bulunur. Osmanlı mimarisinin güzel örneklerinden olan ve dışında bir de çeşmenin bulunduğu cami mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.

Mimar Sinan eseridir. 47 metre uzunluğunda minareye ve 26 metre uzunluğunda kubbeye sahiptir. Bosna Savaşı sırasında Sırplar mabetlere özellikle zarar vermiş ve şehrin en büyük yapıları arasında olan bu camii yi yıkmaya çalışmışlar ancak 2006 yılında büyük bir restorasyon geçirmiş cami halen ayaktadır ve ibadete açıktır.

Saat Kulesi

Başçarşı’da yer alan bir diğer önemli yapı Saat Kulesi, Gazi Hüsrev Bey Vakfı tarafından 17. yüzyılda yaptırılmış. Yangından dolayı büyük hasar alan kule daha sonra restore edilmiş.Başçarşı’yı Gazi Hüsrev Bey ve sonrasında da adını taşıyan vakıf bugünkü hali gibi imar etmiş.

 17. Yüzyılda Saat Kulesi, Gazi Hüsrev Bey Camiinin yakınında inşa edilmiş. Avusturya Macaristan işgali sırasında birkaç ekleme yapılmış olan saat ayın hareketlerine göre çalışan bir saat mevcut. Bu saatte gün batımı her zaman 12.00’yi gösteriyor. Saraybosna tarihi yerlerden birisi olan kuleyle fotoğraf çekilebilirsiniz.

Latin Köprüsü

Bosna Hersek gezilecek yerler içerisinde tarihi eserlerin birçoğu Osmanlı’dan miras ve bizim medeniyetimizi yansıtıyor. Miljacka Nehri üzerinde bulunan ve 1. Dünya Savaşı’nın görünen sebebinin gerçekleştiği yer olan Latin Köprüsü 1541 yılında Hüseyin Bey tarafından inşa edilmiş olmasına karşın 1791 yılında yaşanan sel felaketi ile hasar almış ve kısmen yıkılmıştır. 

Ali Ajni Bey tekrar köprüyü restore ettirerek bugüne ulaşmasına katkı sağlamıştır.

Cadde üzerinde yer alan Ferhadija Camisi 16. yüzyıl Osmanlı İslam mimarisi. Bosna sancak beyi Ferhad Paşa tarafından yaptırılmış. 

Ferhadiye Caddesi Başçarşı’nın bittiği yerden itibaren başlıyor. Burası Başçarşı’nın tarihi görüntüsünün aksine günümüz alışveriş ve cafe ve restoranları bulabileceğiniz nokta.

Bezistan, 1551’de Rüstem Paşa tarafından Bursa İpeği satılması için yapılmış olan bir kapalı çarşı. Edirne’de Ali Paşa Çarşı’sına gitmiş olanlar için tanıdık bir görüntü olacaktır. Hediyelik almak için de uğrayabilirsiniz. 

Umut Tüneli’ne

Bosna Savaşı sırasında Bosnalılar için kritik noktalardan birisi olan bu tünel, savaş boyunca ulaşım, ilaç ve silah aktarımında kullanılmış.

 Bugün Bosna-Hersek’in ayakta kalmasını ve bağımsızlığını ilan etmesinde en önemli rol oynayan Umut Tüneli, Saraybosna’da yaklaşık 300 bin insanın hayatta kalmasını sağlamış. 

Saraybosna Katedrali 

(Sacred Heart Cathedral, Katedrala Srca Isusova), birçok Osmanlı esintisi gördükten sonra karşınıza çıkan tipik bir Avrupa katedrali.

Saraybosna’da yaşayan Katolikler için önemli bir yapı olan Saraybosna Katedrali 1889 yılında Gotik mimari tarzında yapılmıştır. 

Bu katedrali yaparken geçtiğimiz yıllarda yanan Fransa’nın ünlü Notre Dame katedralinden ilham almışlar. 

Girişinde Para II. Jean Paul’ün heykeli de var. Bosna Hersek’te 3 halk yaşamaktadır. Boşnaklar, Hırvatlar, Sırplar. 

Sönmez Ateş (Vjecna Vatra),

 II. Dünya Savaşı’nda Saraybosna’nın kurtuluşu için dikilmiş bir anıt ve önünde 24 saat yanan bir ateş var. II. Dünya Savaşı asker ve sivillerin anısına yapılan bu anıt, Marshalla Tito Caddesi’nin köşesinde bulunuyor.

Ferhadiye caddesi üzerinde yer alan Sönmeyen Ateş Anıtı, Bosna Hersek gezilecek yerler arasında yer alıyor. 1946 yılında 2. Dünya Savaşı sırasında ölenlerin anısına yapılan anıt ve önündeki ateş sadece Bosna Savaşı sırasında yakıt temin sıkıntısı yaşandığı için sönmüş, onun dışında yanmaya devam ediyor. 

Bosna gezi rehberi içerisindeki birçok yere yakın olan Sönmeyen ateş Anıtı’nın mimarı Juraj Neidhardt. Defne yaprağı figürlü bakır bak içerisinde sürekli yanan ateş ve arkasında da notlar mevcut.

Bosna Hersek Ulusal Kütüphanesi 

 Başçarşı’nın yakınında, Miljacka’nın kenarında, önceleri belediye binası olarak kullanılmış olan bu güzel bina, 1949’da kütüphaneye dönüştürülmüş. 

Bina’nın görkemli bir girişi bulunuyor. Nehrin kenarında oturup bu güzelliğin tadını çıkarabilirsiniz.

Bosna’da gezilecek yerler arasında bulunan Milli Kütüphane 1896 yılında Avusturya Macaristan İmparatorluğu döneminde Endülüs Mimarisine göre inşa edilerek hizmete açılmıştır. Ancak 1992 yılında Bosna Savaşı sırasında Sırplar tarafından topçu atışına tabi tutulmuş ve büyük bir yangın sonucu büyük bir tahribat oluşmuştur. 

Bu yangın 3 gün söndürülmemiş 150 binden fazla el yazması eser olmak üzere toplamda 2 milyon eser yok olmuştur. 

Şehrin hafızası silinmek istenmiştir.

Hünkar Cami

Saraybosna gezilecek yerler içindeki en eski cami Hünkar Camii. Fethin hemen ardından 1457 yılında yapılmış. Şehrin fatihi Fatih Sultan Mehmet’e  ithafen yapılmış. Bu sebeple Fatih de deniliyor. 

İlk Müslüman yerleşimi de bu cami etrafında kurulmuş. 

Zaten içerisinde önde gelen Müslümanların gömüldüğü haziresi, bir külliyesi içinde mevcut. Hatta bir şeyler içeceğiniz bir kafe de bulunuyor. 

Mimberdeki Osmanlı bayrağı dikkat çekiyor. Saraybosna Başçarşı’ya birkaç yüzmetre uzaklıktaki cami Milli Kütüphane, İnat Evi sırasında bulunuyor. Saraybosna gezi rehberi içinde olmazsa olmaz yerlerden olan bu camiyi ziyaret edin derim.

Alifakovac Müslüman Mezarlığı 

Saraybosna gezilecek yerler arasındaki Alifakovac Müslüman Mezarlığı 15. Yüzyıldan beri kullanılmaktadır. 

Bu mezarlık şehre gelip burada vefat eden Müslümanların defnedilmesi için kullanılmış. Şehre hakim konumda bulunuyor ve şehir manzarası sunuyor. 

Saraybosna Gülleri 

Saraybosna Gülü, bir havan topu  patlamasının beton zemin üzerinde bıraktığı izdir. Havan topu mermilerinin beton üzerinde bıraktığı kendine özgü çatlama ve oyulma şekilleri adeta bir çiçek aranjmanı gibi gözükmektedir. Saraybosna'nın çok şiddetli geçen bir kent savaşının merkezi olması ve Bosna Savaşı  boyunca şehirde patlayan binlerce bombanın yarattığı acı dolu izler şehre kendine özgü bir görünüm kazandırmıştır.

Bosna Hersekîn başkenti olarak Saraybosna, Bosna Savaşı boyunca da çatışmanın merkez bölgesi konumundaydı. Sırp Cumhuriyet Ordusu şehri çevreleyen tepelere sürekli askeri birlik ve top yığınağı yaptı. Saraybosna kuşatmasını  haber veren ilk hamle olarak Sırp Ordusu 2 Mayıs 1992'de şehrin tüm giriş ve çıkış noktalarını trafiğe kapattı.

 Saraybosna birliklerinin savunma için yerleşmelerini engellemek amacıyla Sırp Ordusu sürekli sivil nüfusu bombardımana tuttu. 

Bu süreçte tahminen günde ortalama 300’den fazla bomba şehre yağdırıldı.

Yaşanan bu acı katliamın unutulmaması için bir veya birden fazla insanın ölümüne sebep olan her havan topu mermisinin patladığı noktada oluşan izler kırmızı bir reçine ile dolduruldu.

Gazi Hüsrev Bey Medresesi

Saraybosna gezilecek yerler, Başçarşı içerisinde kolayca ulaşılabilir konumda. Yine aynı şekilde Gazi Hüsrev Bey Medresesi 1537 yılında yapılmış ve o tarihten bu yana eğitim yuvası özelliği hiç aksamamıştır. 

Şehrin 500 yıllık tarihine içerisinde bulunan el yazması binlerce eser ile şahitlik yapmış olsa da Bosna Savaşı sırasında şehrin hafızası silinmek için bunlar da yok olmuş. 

İnat Evi (İnat Kuca)

 Hikâyesi şu şekilde, şehirden Osmanlı İmparatorluğu çekilip yönetim Avusturya Macaristan İmparatorluğu’na geçince, Avusturya Macaristan İmparatorluğu bu evin olduğu yere şuanda Milli Kütüphane olarak kullanılan belediye binasını yapmak istiyor. 

Ancak sahibi Benderija vermek istemiyor. Devlet de toplum üzerinde söz sahibi olabilmek için zorla almıyor. Benderija’nın inadı sonunda kırılıyor. İnat Evi’nin sahibi sadece evin tuğlası tuğlasına nehrin karşısına taşınması şartıyla kabul ediyor. Devlet de aynı evi nehrin diğer yakasına inşa ediyor. Şuanda Bosna Hersek yemekleri sunan bir restoran olarak kullanılıyor. Saraybosna gezilecek yerler listesinde yer alan İnat Evi, Milli Kütüphane ve Latin köprüsünün çok yakınında. 

Svrzo'nun Evi

Saraybosna tarihi yerler arasında yer alan Svrzo’nun Evi’nde 18. Yüzyılda Kadı Munib Efendi tarafından ikamet etmiş. 

Erkek çocuk olmaması sebebiyle kızlarının evlilikleri ile Svrzo ailesine miras yoluyla geçmiş. Bu evin özelliği 18. ve 19. yüzyıllardaki yaşamın evde korunarak sergilenmesi. Burası bir müze ve evin yapısını incelediğinizde tam bir Osmanlı evi görüyorsunuz. 

Bu ev ahşaptan yapılmış. Hem sıcacık hem de çok güzel bir dizayna sahip. 18. ve 19. yüzyıldan kalma tarihi tüm eşyaları da görebilirsiniz. 

Morica Han

 Başçarşı Saraybosna’nın tam kalbinde, Morica Han da Başçarşı’nın tam kalbinde yer alıyor. İsmini Mustafa Moric Ağa’dan almıştır. 1551 yılın yapılmış olan Morica Han 1697 yılında yanmış ve retorasyon sonucu bugünlere ulaşmıştır. 

Osmanlı’nın Saraybosna’daki izlerinden olan Morica Han’da hediyelik eşyalar, halı, kilim satan dükkanların yanında Kafeler de mevcut. 

Bursa’daki hanlara benziyor. 

Saraybosna hediyelik ne alınır diyorsanız Başçarşı içerisinde hediyelik alabileceğiniz yerlerden birisi de burasıdır.

Taşlıhan 

Saraybosna gezilecek yerler arasında olan Taşlıhan, Gazi Hüsrev Bey tarafından 1543 yılında yapılmıştır. Burada yer alan Bedesten ve Taşlıhan kervansaray olarak şehrin uzun yıllar merkezinde kalmış.

Trebevic **

 Bosna Hersek masallardaki kadar yeşil bir yer. 

 Buraya merkezden teleferik ile 10 dakikada gelebilirsiniz. Trebevic’e vardığınızda sizi muhteşem bir Saray Bosna seyir terası kıvamında bir manzara karşılayacak.

 Burada restoran, otel, yürüyüş ve bisiklet yolları mevcut.

 Bisiklet de kiralayabilir ve orman içinde keyif yapabilirsiniz.

Sarı Kale 

 Yellow Bastion yani Sarı Kale tam size göre. Yıkılmış bu kalenin duvarları duruyor. 

Çay bahçesi kıvamında bir ortamda yemyeşil Saraybosna’nın tadını çıkartabilirsiniz.  

Ferhadiye Caddesi 

Bu cadde Sarajevo’nun istiklal caddesi konumundadır. Avusturya Macaristan döneminde inşa edilen binaların arasında trafiğe kapalı olarak dolaşacağınız cadde üzerinde birçok kafe, restoran, alışveriş noktaları bulunmaktadır. 

Bakırcılar Çarşısı

Saraybosna Başçarşı sembolü Bakırcılar Çarşısı, Osmanlı dönemini size hissettiriyor. İmparatorluk zamanından beri burada metal işleme yapılıyor tabii ki özellikle bakır. Çarşıya girdiğinizde metal tokmak seslerini hala duyabilirsiniz. 

Birçok hediyelik eşya bulabileceğiniz çarşıda sadece fotoğraf da çekebilirsiniz.

İşyerlerinde Müslüman esnaf bana aynı ülkemizdeki köklü esnafları hatırlattı. 


At Meydanı Parkı 

 550 metre ileride, Latin Köprüsü’nün dibinde bulunan At Meydanı’nı kolaylıkla ziyaret edebilirsiniz. Burada zamanında at satışları ve yarışları yapılıyormuş.

 Park içerisinde Müzik köşkünü ve Bakır Baba Camiinden kalanlar mevcut.

Skakavac Şelalesi 

Tam 39 metre yüksekliğiyle göz kamaştırıyor. 

Yeşil Bosna’nın doğası insanı büyülüyor. Skakavac Şelalesi‘ne gitmek için Saraybosna’dan 12 km yol gitmeniz gerekiyor. 

Ancak unutmayın Bosna Hersek araç yolları ülke boyunca köy yolu gibi. 

Dağlara yapılacak geziler sizi zorlayabilir. 

 Araba yolculuğu sonucu biraz da yürümeniz gereken şelale eşsiz bir deneyim sunuyor. 

Miljacka Nehri 

Miljacka Nehri, Milli Kütüphane, İnat Evi’nin önünden geçiyor ve Latin Köprüs üzerinde bulunuyor. Dağlardan geçerken kırmızı topraklar arasından geçerken taşıdığı killer ile kırmızı renkte güçlü bir şekilde akan nehir Bosna gezisinizi güzelleştirecek güzellikte.

 Latin köprüsü üzerinde Miljacka Nehri üzerinde güzel hikayeler atabilirsiniz.

Veliki Parkı

Sarejevo merkezinde bulunan Veliki Parkı’na Başçarşıdan sadece 1 km’lik bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz. 1886 yılına kadar şehrin mezarlığı olarak kullanılan bu alan park haline getirilmiş. Halen birçok mezar taşı parkta bulunmaktadır. Hatta mezar taşlarının şeklinden bir çok alimin burada yattığını da anlayabiliyoruz. 

Şehrin merkezindeki bu büyük yeşil alanda rahatlatıcı yürüyüşler yapabilirsiniz.

 İçerisinde 92-95 yılları arası savaş sırasında hayatını kaybedenler adına yapılmış anıtı ziyaret edebilirsiniz. 

Saraybosna Müzeleri 

Bosna Hersek gezilecek yerler tam liste olarak gezildiğinde Bosna Savaşı’nda tam olarak ne yaşandı gerçekten anlaşılabilir. 

Boşnaklar savaşı unutmak istemiyorlar. Yeni nesillere aktarmak için de çocukluğunda savaşa şahit olanların anılarını ziyaretçilere sunuyor. 

Binlerce savaş dönemi eşyası ve bunlara ait anıları Saraybosna Gezi Rehberi dahilinde Savaş Çocukluğu Müzesi’ni gezerek deneyimleyebilirsiniz.

Galeri 11/07/95,

 Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybeden 8372 kişinin anısına ve o dönemde yaşanan zulümleri anlatmak için 12 Temmuz 2012 tarihinde açıldı. 

Soykırıma uğrayan kişilerin fotoğrafları, yaşanan zulümler, toplu mezarlar ve bunların haritalarına hatta kurtulanların anlattıkları bu galeride ziyaretçilere sunuluyor. 

Saraybosna'da Nerede Kalınır?

Saraybosna’daki en eski yerleşim bölgeleri Znjan ve Ilıdza’dır. 

Şehre gelen turistler bu bölgelerde kalarak tarihi dokuyu hissedebilir. 

Bu bölgelerde kaldığınızda şehir merkezine ve bazı turistik bölgelere de yürüyerek ulaşabilirsiniz. Znjan ve Ilıdza bölgelerinde her bütçeye uygun konaklama alternatifleri bulunuyor. 

Saraybosna tatilinizde kalabileceğiniz diğer bölge ise Eski Şehir bölgesidir.

 Bu bölge şehir merkezidir. Otelleri genellikle 3 ve 4 yıldızlıdır.

 Saraybosna’nın merkezinde konaklamak isterseniz bu bölgedeki otelleri tercih edebilirsiniz.

Saraybosna' Yemek Kültürü

Türk ve Avrupa kültürünün muhteşem harmanı olan Saraybosna mutfağında birbirinden lezzetli yemekler mevcut. Anadolu mutfağının esintilerini hissedebileceğiniz ve başta et olmak üzere her türlü yiyeceğin tadını doyasıya çıkarabileceğiniz Saraybosna'da damak tadınıza uygun pek çok lezzet bulabilirsiniz.

 Cevapi, pleskavitsa ve burek bölgenin en meşhur yemekleri arasında yer alır. 

Peki, Saraybosna'da ne nerede yenir? 

Kentin kozmopolit sosyal ve kültürel yapısı, Saraybosna’nın mutfak kültürüne de yansımaktadır. Farklı dinsel ve etnik toplulukların varlığı bu çeşitliliğin başlıca sebebidir. Ayrıca, dünya mutfağından lezzetlerden de tatmanız mümkün.

Ćevapi (ćevapčići), Bosna’nın ulusal bir lezzetidir. Ćevapi, kıyılmış et, sarımsak, soğan, çeşitli sebze ve baharatlardan yapılmaktadır. Ortalama uzunluğu 5 cm. Yoğurt ve ekşitilmiş süt gibi süt ürünleriyle birlikte servisi yapılır.

Diablo, Pizza: Chipas

Cevapi, Pleskavitsa: Zeljo 2

Burek, Pogaca: Pekara Edin

Trilece, Hurmasica: Nafaka


Saraybosna'da Alışveriş 

Saraybosna’da yörenin kültürünü taşıyan pek çok el işi ürün vardır. 

Şehir merkezinde yer alan şirin ve küçük butiklerde Saraybosna’ya özgü geleneksel el işi ve tekstil ürünlerini satın alabilirsiniz. 

Başçarşı, Ferhadija Caddesi ve Marijin Dvor; Saraybosna’da alışveriş yapmayı sevenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken rotalardır. 

Özellikle Başçarşı’da bulunan Boşnak el sanatları oldukça göz kamaştırıcıdır. 

İnci takılar, bakırdan yapılan hediyelik eşyalar ve porselen gibi ürünleri satın alarak sevdiklerinize yöresel ürünler hediye edebilirsiniz.

Şehirde yöresel ürünlerin yanı sıra büyük mağazaların olduğu alışveriş merkezleri de bulunur; en popüler alışveriş merkezi BBI Center ve Saraybosna City Center’dır.

 Bu alışveriş merkezlerinde dünyaca ünlü pek çok markayı bulabilirsiniz.

Saraybosna’nın Eski Kent bölümü, kente özgü hediyelik eşyalar bulabileceğiniz en iyi yerdir. Brass Alley’de, metal eşyaların ve yerel ürünlerin satıldığı dükkanlar bulunur.

Türklerin yaşadığı bölüm olan Bascarsjia, metal eşyalar, mücevher ve çömlek işlerinin satıldığı pazarıyla ünlüdür. 

Bascarsjia’da bulunan sokakların her biri farklı el sanatlarının satıldığı mekanlarla doludur.

109 metre uzunluğundaki Gazi Hüsrev Bey Kapalı Çarşısı (Gazi Husrefbegov bezistan), kentin diğer bir önemli pazarıdır.

Saraybosna'da Gece Hayatı

Saraybosna gece hayatı olarak oldukça gelişmiştir.

 Eğlenceyi seven şehirde pazar akşamları dışarı çıkılmaz, ertesi gün işe gidileceği için evde dinlenilir. Ancak perşembe, cuma ve cumartesi akşamları eğlence akşamlarıdır. Saraybosna’daki barlar caddesinde dolaşarak eğlencenin tadına varabilirsiniz. Saraybosna’da bar ve gece mekanları genellikle şehir merkezinde yer alır. 

Şehrin ünlü gece kulüpleri arasında People's Cafe, Club Jez, Rock &amp, Kino Bosna, Cafe Barometar, Jazz Club Monument, Ma Jaba Bar gibi mekanlar bulunur. 

Saraybosna Gezi  Notları

1-Cevabi, Boşnak mantısı ve Boşnak böreği mutlaka yiyin.

2-Su sebilinden börekçiye giderken sağdaki tatlıcıda taharet musluğu var. Tatlıları da çok lezzetli.

3-Morica Han ortamı ve havası çok farklı. 

4-Hediyelik eşya için çok farklı şeyler olmasa da güzel kupalar, Saraybosna işlemeli ahşap kutu, saraybosna işlemeli nihale almıştık. Taşlıhan’ın yanındaki bedestende bulmuştuk.

6-Tüm bunların yanında Bosna Hersek gezilecek yerler tam bir doğa harikası. Resmen doğa 1500’lerde nasılsa aynı haliyle duruyor. 

Bosna’da çok defa kaybolduk. Bu yüzden de yolumuzun düşmeyeceği yerleri gördük. Dibimiz düştü. Muhteşem ötesi bir doğa şiddetle tavsiye ederim.

7-Saraybosna Mostar’a 150 km. Bu sebeple mutlaka görün.

 O nehrin rengine ve temizliğine inanamayacaksınız. Mostar’da acayip güzel bir Osmanlı köyü. Mostar’da Blagay tekkesine mutlaka gidin.

 Bu kadar güzel ahşap Türk-Osmanlı evi görmemişsinizdir. Balkanların fethinde pay sahibi Alperenleri yetiştiren tekkelerden birisi.

 Ayrıca tekke bir akarsuyun dağdan doğduğu noktaya kurulmuş. Ben gözlerime inanamadım ve bu muhteşemlik karşısında da gözlerimi de alamadım. 

8-Mostar’a kadar gelmişken Dubrovnik şurası diyerek gitmeniz çok olası. Bence de gitmelisiniz. Çok tarihi bir şehir ve Games of Thrones ardından da başka bir boyuta taşınan şehir. Hırvatistan’a ait bir şehir olan Dubrovnik Türk vatandaşlarından schengen vizesi talep etmektedir.

9-Saraybosna’nın Bilge Kralı Aliya İzzetbegoviç der ki bize yani Türklere yazdığı mektubun bir bölümünde;  “Boşnak kime deniliyor? Sırplara ve onları himaye eden Avrupalılara sorarsanız, Avrupa’ya İslamı yaymaya çalışan Türklere deniyor. 

Peki, Türklere sorarsanız nasıl bir cevap alacaksınız? Çoğu, Boşnakları Müslüman olmuş Slav bir ırk diye tanımlıyor.”. Boşnaklar kendilerini Türk hissediyor. 

Biz aynı babadan anneden çocuklar gibiyiz. Aliya İzzetbegoviç’in dedesi Üsküdar’da askerlik yapmış bir Osmanlı Askeri. 

Nenesi Türk kızı. Yani Türkleri Boşnaklardan ve Boşnakları da Türklerden ayıramazsınız. 

Saraybosna’yı gezerken 150 yıldan daha az bir zaman önce kaybettiğimiz bir ilimizi gezdiğiniz bilinciyle gezin derim. 











Boşnak Böreği
           

                         




Vrelebosna



Şehrin ortasından Miljacka Nehri akmakta ve nehir boyunca nostaljik tramvaylar size eşlik etmekte. 
I. Dünya Savaşını başlatan Prens Ferdinand ve eşinin suikastı bu nehir üzerindeki bir köprüde gerçekleşmiş ve şu an Latin Köprüsü olarak anılmakta.
 Şehrin iki yakasını birbirine bağlayan birçok köprü var nehrin üzerinde.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AVŞA ADASI & ERDEK & KİRAZLI MANASTIRI KEŞİFTEYİZ

YENİ YIL GAZELLEMESİ

ISLAND OF MARMARA

METAMORFOZ GÖKÇEADAM

KAMP VE DOĞA YÜRÜYÜŞÜNDE ARA ÖĞÜN / SMOOTHİE ÇEŞİTLERİ

Frida Kahlo'nun Renkli Dünyasında Olmak.